Veseli izleti - Omiška Dinara i Vidova gora. Biseri Jadrana čudesne ljepote. 2 dana, 2 noći.
×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/vidova-gora-omiska-dinara-2-dana

×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/vidova-gora-omiska-dinara-2-dana

Omiška Dinara i Vidova gora. Biseri Jadrana čudesne ljepote. 2 dana, 2 noći.

Naslovna 1

 {gallery}vidova-gora-omiska-dinara-2-dana{/gallery}

Uzmite nekoliko slobodnih dana i upoznajte čarobnu ljepotu Hrvatske. Napunite se energijom, opustite se, uživajte u životu. Spoj planine i mora, je definitivno jedan od najljepših prizora koji možemo vidjeti u životu, koji će vas svakako odvesti u drugi svijet. Planinareći hrvatskim otocima, potpuno ćete uroniti u mir i ljepotu, koju vam samo priroda može dati.

 

Gdje: Zagreb, MSU, Av. Dubrovnik 17, sjeverno parkiralište
Kada: Petak, 09.11.2018. u 17 sati
Kako: Putničkim kombijem s 8 mjesta. Mala ekipa, velika fora :)

 

Plan puta:

Petak:

Vozimo se u smjeru Splita. Oko 21:30 sati stižemo u Stobreč (7 km od Splita), smještamo se u apartmanima, noćenje.

 

Subota:

Vidova gora i zlatni rat. Najviši vrh Jadranskog otočja i najljepša plaža Jadrana.

Polazak u 08:00 sati. Lagana umirujuća vožnja trajektom do predivnog otoka Brač, traje 1 sat. Dalje nastavljamo vožnju kombijem kroz miran otočni krajolik još 45 minuta, i stižemo u mjesto Bol, poznato po najljepšoj plaži na Jadranu. Nastavljamo pješice do vrha otoka, koji je ujedno i najviši vrh Hrvatskog otočja. S pauzama, potrebno je oko 3 sata laganog hoda. Na vrhu ostajemo 1 sat, i uživamo u spektakularnom pogledu na otoke. Spuštamo se do najljepše plaže Jadrana i uživamo u šetnji, odmoru. Povratak u Split možemo očekivati oko 20:30 sati. Slobodno vrijeme za obilazk grada i večeru.

Duljina puta: 10,6 km
Vrijeme hodanja: 6 sati
Kondicijska i tehnička zahtjevnost: K2, T1

 

Nedjelja:

Omiška Dinara. Biser Jadrana čudesne ljepote.

Polazak u 07:00 sati. Na samo 30 minuta udaljenosti od Splita, nalazi se predivan gradić Omiš koji izgleda kao da je isklesan u planini. U srednjem vijeku, tijekom dva stoljeća ovdje su vladali gusari. To je polazište na našu planinarsku avanturu. U jednom smjeru imamo oko 3 sata umjerenog hoda s pauzama. Na vrhu ostajemo oko 1 sat, i uživamo u predivnom pogledu na otoke. Povratak u Split možemo očekivati oko 17 sati. Slobodno vrijeme za večeru. Povratak u Zagreb možemo očekivati oko 22 sata.

Duljina puta: 10,4 km
Vrijeme hodanja: 6 sati
Kondicijska i tehnička zahtjevnost: K2, T1

 

Zanimljivo:

Vidova gora i zlatni rat. Najviši vrh Jadranskog otočja i najljepša plaža Jadrana.

Vidova gora najviši je vrh Jadranskog otočja (778 m). Ime je dobila po crkvici sv. Vida koja se nekada dizala na vrhu brda, a danas je u ruševinama, osamdesetak metara zapadno od terase ugostiteljskog objekta "Vidova gora". Vidi se temelj sjevernog zida i dio polukružne apside. Crkvica je podignuta u 13. ili 14. st.

Brački puk je od davnina povezivao tu planinu, oko koje su ispletene brojne fantastične priče, sa starim slavenskim bogom Svevidom, jer i neki drugi nazivi lokaliteta na Braču imaju staroslavensko podrijetlo.

Mnogo prije dolaska Slavena na Jadran, na vrhu Vidove gore su ilirski stanovnici imali utvrđeni grad. Suhozidom sazidanim u krugu branili su sebe i svoju stoku od neprijatelja. Ostaci tih zidova još se mogu vidjeti na nekim mjestima.

S vrha Vidove gore, gdje se danas nalaze televizijski odašiljač i kućica s gostionicom i kamenim stolovima i klupama za odmor, pruža se jedinstven pogled prema jugu.

Duboko ispod je vinorodna i zelena bolska ravnica s karakterističnim šljunkovitim Zlatnim ratom koji svoj rt, prema vjetrovima u određeno doba godine, okreće prema istoku ili zapadu.

Preko Hvarskog kanala, koji je ovdje najuži, prostire se plodna dolina otoka Hvara, između Staroga Grada na zapadu s jedne i Jelse na istoku s druge strane, a iza njih je dugi lanac gorovitog dijela otoka. Po vedrom vremenu, vide se i ostali otoci. Korčula, Vis, Biševo, poluotok Pelješac, daleka hrid Jabuka. Kada je vrijeme osobito bistro, može se katkada ugledati i vrhove apeninskih planina.

Nakon planinarenja, čeka nas kupanje na najljepšoj plaži Jadrana, Zlatni rat.

 

Omiška Dinara. Biser Jadrana čudesne ljepote.

Omiš je sa stijenama koje ga drže u naručju, i utvrdama koje su građene na njima, jedno od mjesta koja plijene ljepotom. Duboki kanjon Cetine koji razdvaja Omišku Dinaru od Mosora i Poljičke planine, doprinosi veličanstvenosti prizora i mami na istraživanje. Nadaleko ne postoji tako mali prostor, s tako puno izazova i odredišta koja su svako za sebe jedan čudesni svijet u koji vrijedi zaviriti. Priroda je ovdje bila izdašno kreativna, pa je i povijest ovog kraja izuzetno zanimljiva. Neka ovaj izlet bude prilika, da osjetite bar djelić ogromne ljepote koja će vam se podastrijeti pred očima.

Ovaj planinarski izlet kreće iz samog grada Omiša, iz kojega se penje po uređenoj stazi do Fortice, utvrde nad gradom s koje se pruža neopisivo lijep pogled izbliza na kamene stubove Poljičke planine.

Cijelu bogatu i iscrpnu povijest gusarstva zorno predočuje tvrđava Fortica, zajedno s tvrđavom Mirabela ili Peovica. Tvrđava Fortica nalazi se u prvom dijelu puta, odmah iznad grada. Za gusarenje je to bilo jako važno, jer se s jednog mjesta moglo nadzirati veliko područje i na kopnu i na moru. Naime s kule Fortice pruža se pogled na cijeli grad, kanjon rijeke Cetine, na otoke Brač, Hvar i Šoltu.

U srednjem vijeku tokom XII. i XIII. stoljeća gradom su vladali knezovi Kačići koji su bili na čelu omiških gusara. Omiški gusari su vodili napade na papinske galije i trgovačke brodove moćne Venecije, Dubrovnika, Kotora, Splita,... Sve su to bili povodi za učestale ratove te sklapanje sporazuma, koji su često završavali plaćanjem danka Omišanima za mirnu plovidbu. Medutim, svaki mir s omiškim gusarima bio je kratka vijeka pa su se protiv njih povela i dva križarska rata. Prvi rat, koji je završio pobjedom gusara, poveo je papa Honorije III. 1221. godine radi napada na križare koji su plovili prema Palestini. Drugi križarski rat, koji Omišani gube, poveli su Mlečani 1286. i 1287. godine, a označio je svojevrsan kraj moći knezova Kačica i njihove vladavine u gradu Omišu.

Omiški gusari su koristili brodove na vesla, omiške strijele, odličnih karakteristika. Jedna od najvažnijih karakteristika omiških strijela, je bila plitki gaz koji im je omogućavao brzu pokretljivost, a isto tako i učinkovito povlačenje u korito rijeke Cetine, u slučaju opasnosti.

 

Što ponijeti?

Oprema: ruksak, baterija, rukavice (rukavice s gumenim dijelom omogućavaju bolji hvat za sajlu. Dobre su obične radne gumirane rukavice), oprema za kupanje
Odjeća: majica kratkih rukava, majica dugih rukava ili vesta, lagana jakna protiv vjetra ili kiše, kapa, 2 para čarapa (ublažavaju trenje prilikom dužeg hodanja)
Obuća: tenisice za hodanje ili gojzerice
Hrana i piće za cijeli dan: voda (2 litre najmanje) sendvići, voće, suho voće, čokolada, keksi...


Tablica kondicijske i tehničke zahtjevnosti:

Kondicijska zahtjevnost
K1 - Lagano. Manje od 5 sati hodanja
K2 - Umjereno zahtjevno. 5-7 sati hodanja
K3 - Zahtjevno. 7-9 sati hodanja
K4 - Vrlo zahtjevno. Više od 9 sati hodanja

Tehnička zahtjevnost
T1- Nezahtjevno. Hodanje bez upotrebe ruku i pomagala
T2- Umjereno zahtjevno. Hodanje i povremena upotrebu ruku. Lagano penjanje
T3- Zahtjevno. Povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala (klinovi i čelična užad).
T4- Vrlo zahtjevno. Duže i zahtjevnije staze osiguranih puteva, stalno penjanje.


Cijena izleta uključuje:

- noćenje u modernom, prostranom, 2 ili 3-krevetnom apartmanu ***, 2 noći
- prijevoz putničkim kombijem, 8 mjesta
- iskusnog planinarskog vodiča
- troškove cestarine i goriva
- organizaciju putovanja
- ulaznicu za trajekt


Napomene:

- mjesto možete rezervirati najkasnije 14 dana prije polaska
- nakon rezervacije, navedeni iznos trebate uplatiti u roku 2 radna dana. Ukoliko ne zaprimim vašu uplatu u   navedenom roku, smatram da ste odustali od puta, te se vaša rezervacija otkazuje
- nakon avanture, odvesti ću vas do restorana gdje možemo večerati. Večera nije uključena u cijenu
- prije planinarenja, odvesti ću vas do dućana, gdje ćete imati priliku kupiti hranu za put. Sendviči, voće, voda, i slično. Hrana nije uključena u cijenu

 

Informacije o događaju

Početak događaja 09.11.2018. 17:00
Završetak događaja 11.11.2018. 22:00
Broj slobodnih mjesta 0
Zadnji dan za prijavu 05.11.2018.
Lokacija Split
Sva mjesta su popunjena. Više ne prihvaćamo rezervacije za ovaj događaj. Za informaciju o sljedećem terminu upišite se u newsletter.

Karta

Newsletter

newsletter vrzenica

Ako želiš istražiti ljepote Jadranske obale, otoke, planine, skrivene izvore, a imaš samo jedan ili dva dana i ne želitš zalutati, potreban vam je vodič. Tu sam da vas povedem u avanturu :) Odlično poznajem prekrasne zakutke Lijepe naše, kroz koje ću te povesti na mjesta gdje zastaje dah.

Pročitaj više...

Slobodno me nazovi

vlado matijevic

Imaš neko pitanje? Slobodno me nazovi. Rado ću ti odgovoriti.

Zanima te neki izlet, a nisi sigurna/siguran imaš li dovoljno kondicije? Što ponijeti?

Slobodno me nazovi ili piši, biti će mi drago da ti mogu pomoći :)

Mob: + 385 95 913 6753
Ponedjeljak - petak od 09-19 sati.

Pročitaj više...

Vlado je pronašao način da živi od hobija kojeg voli

 Kalendar događanja

Listopad   2023
M T W T F S S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31