Veseli izleti - Posjet izvorima Une, Zrmanje i Krke. Obilazak Kninske tvrđave. Jednodnevni izlet.-Hodanje

Posjet izvorima Une, Zrmanje i Krke. Obilazak Kninske tvrđave. Jednodnevni izlet.

Brdo

Obići izvore triju rijeka u Dalmatinskoj zagori. Unu, Zrmanju, Krku. Popeti se na kninsku tvrđavu u jednom danu, garantira dinamičan i sadržajan izlet. Što povezuje te rijeke? Masivne planine Lička plješivica i Dinara, koje su prepune čarobnih mjesta. Mi ćemo na ovom izletu obići samo neka.

Gdje: Zagreb, MSU, istočno parkiralište
Kada: Subota, 10.09.2016. u 06:00 sati
Kako: Putničkim kombijem s 9 mjesta. Mala ekipa, velika fora :)

Plan puta:

Oko 10 sati stižemo u mjesto Donja Suvaja. Laganom šetnjom kroz gustu šumu stižemo do izvora rijeke Une. Nastavljamo dalje do mjesta Zrmanja Vrelo i izvora rijeke Zrmanje. Put nas dalje vodi u blizinu Kijeva do izvora rijeke Krke. Vraćamo se prema Kninu i penjemo na Kninsku tvrđavu. Očekivani povratak u zagreb je oko 22 sata.

Što ponijeti?

Oprema: ruksak, kišobran ili kabanica
Odjeća: majica kratkih rukava, majica dugih rukava ili vesta, lagana jakna protiv vjetra ili kiše, 2 para čarapa (ublažavaju trenje prilikom dužeg hodanja)
Obuća: tenisice za hodanje ili gojzerice
Zaštita od sunca: kapa šilterica, sunčane naočale, krema
Hrana i piće za cijeli dan: voda (2 litre najmanje) sendvići, voće, suho voće, čokolada, keksi...

Tablica kondicijske i tehničke zahtjevnosti:

Kondicijska zahtjevnost
K1 - Lagano. Manje od 5 sati hodanja
K2 - Umjereno zahtjevno. 5-7 sati hodanja
K3 - Zahtjevno. 7-9 sati hodanja
K4 - Vrlo zahtjevno. Više od 9 sati hodanja

Tehnička zahtjevnost
T1- Nezahtjevno. Hodanje bez upotrebe ruku i pomagala
T2- Umjereno zahtjevno. Hodanje i povremena upotrebu ruku. Lagano penjanje
T3- Zahtjevno. Povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala (klinovi i čelična užad).
Zimi upotreba dereza i cepina po potrebi
T4- Vrlo zahtjevno. Duže i zahtjevnije staze osiguranih puteva, stalno penjanje.
Zimi stalna upotreba dereza i cepina

Cijena izleta uključuje:
- prijevoz putničkim kombijem, 8 mjesta
- ovlaštenog turističkog pratitelja
- troškove cestarine i goriva
- organizaciju putovanja

Napomena:
Mjesto možete rezervirati najkasnije 5 dana prije polaska

 

Izvor rijeke Une

Vrelo Une smjestilo se na 396 metara nadmorske visine u ličkom dijelu Zadarske županije, ispod padina planina Ličke Plješivice i Stražbenice u Općini Gračac.

Na svojem izvoru, Una čini bajkovito plavozeleno jezero okruženo šumom i visokim strmim liticama. Ovo na površini umirujuće jezero, jedno je od najdubljih i najsnažnijih vrela ovoga područja, a prvi unski slap javlja se već 10-ak metara od vrela.

Una

Slika 1. Izvor rijeke Une

Izvor rijeke Zrmanje

Za Zrmanju s pravom možemo reći da je “Skrivena ljepotica” iz razloga što joj je veći dio nadzemnog toka skriven u teško prohodnom i do 200 metara dubokom kanjonu.
Zrmanja Vrelo maleno je mjesto ispod planine Poštak, točnije ispod strme, gotovo okomite stijene koja se zove Misije. Misije su visoke oko 200 metara, a podno njih je nekoliko izvora rijeke Zrmanje. Potočići se sastaju pred branom Prezid. Brana je sagrađena još u doba Kraljevine Jugoslavije, radi reguliranja toka i sprečavanja bujica da ne odnose materijal nizvodno što je bio veliki problem tog kraja. Bujice su ispirale okolno tlo, i plavile okolna polja.

Zrmanja

Slika 2. Izvor rijeke Zrmanje

Izvor rijeke Krke


Krka, ljepotica krša, izvire nedaleko od Knina, podno Topoljskoga slapa, a nakon 72 km, kraj Šibenika utječe u Jadransko more.
Nalazi se u Dalmaciji, na području Šibensko-kninske županije, između ravnokotarskog prostora, zaravni rijeke Čikole i Dalmatinske zagore.U slatkovodnom dijelu toka prima pet pritoka: Krčić, Kosovčicu, Orašnicu, Butišnicu i Čikolu s Vrbom, a u potopljenom dijelu ušća rijeku Guduču.

Krka

Slika 3. Izvor rijeke Krke

Dinara, najviša Hrvatska planina

Istočno od Knina, a sjeverno od Peručkog jezera, smjestio se 84 km dug planinski masiv Dinara. Zanimljivo je da se i upola niža planina iznad ušća Cetine u more također naziva Dinara, no da ne bi bilo zabune, svuda se ona spominje kao Omiška Dinara. Dinaridi su poznati kao tipično područje dubokoga krša s oštrim krškim oblicima, oskudicom vode, siromašnom vegetacijom i razmjerno surovom klimom. Protežu se smjerom sjeverozapad-jugoistok u nekoliko usporednih nizova koji počinju otočnim planinama, a najviše visine dosežu na Durmitoru i u Prokletijama. Dinaridi visinom i dužinom oštar su zid prodoru mediteranskih utjecaja u unutrašnjost. Divovske vapnenačke stijene, prostrane livade, suhe trave i tek poneki trag ljudske prisutnosti glavna su obilježja većine planina u kršu. Ipak, svaka je planina po nečemu osobita, pa tako i Dinara. Zajedno s Troglavom i Kamešnicom kao jugoistočnim dijelom istog masiva, Dinara je prirodna međa između Bosne i Dalmacije. Dinaru ćemo vidjeti iz daleka, nećemo se penjati.

Dinara

Slika 4. Planina Dinara

Kninska tvrđava


Tvrđava se počela graditi u 9. stoljeću, za vrijeme nastajanja starohrvatske države. Pojedini hrvatski kraljevi su u Kninu imali povremenu prijestolnicu dok je kralj Dmitar Zvonimir imao stalnu.
Tvrđava se nalazi na 345 m nadmorske visine i na visini od 100 m iznad grada Knina, duga je 470 m, a na najvišem dijelu široka 110 m. Obrambeni zidovi, koji je opasuju sa svih strana u dužini od gotovo 2 km, mjestimično su visoki i do 20 m.
Kninska tvrđava spada među najveće hrvatske fortifikacijske spomenike i druga je po veličini vojna fortifikacija u Europi, izuzetno razvedena i sačuvana u svim svojim dijelovima. Ona je živući spomenik kulture s muzejom, izložbenim prostorima i restoranom, te svakako predstavlja glavni brand kulturnog turizma na području grada Knina. Ulazak u Kninsku tvrđavu se naplaćuje 20 kn.

Knin

Slika 5. Kninska tvrđava

Informacije o događaju

Početak događaja 10.09.2016. 06:00
Završetak događaja 10.09.2016. 21:00
Broj slobodnih mjesta 0
Zadnji dan za prijavu 08.09.2016.
Pojedinačna cijena 260,00 €
Lokacija Knin

Cijene za grupu

Broj osoba: Cijena po osobi ( € )
2 250,00
4 240,00
6 230,00
8 220,00
Sva mjesta su popunjena. Više ne prihvaćamo rezervacije za ovaj događaj. Za informaciju o sljedećem terminu upišite se u newsletter.

Karta

Newsletter

newsletter vrzenica

Ako želiš istražiti ljepote Jadranske obale, otoke, planine, skrivene izvore, a imaš samo jedan ili dva dana i ne želitš zalutati, potreban vam je vodič. Tu sam da vas povedem u avanturu :) Odlično poznajem prekrasne zakutke Lijepe naše, kroz koje ću te povesti na mjesta gdje zastaje dah.

Pročitaj više...

Slobodno me nazovi

vlado matijevic

Imaš neko pitanje? Slobodno me nazovi. Rado ću ti odgovoriti.

Zanima te neki izlet, a nisi sigurna/siguran imaš li dovoljno kondicije? Što ponijeti?

Slobodno me nazovi ili piši, biti će mi drago da ti mogu pomoći :)

Mob: + 385 95 913 6753
Ponedjeljak - petak od 09-19 sati.

Pročitaj više...

Vlado je pronašao način da živi od hobija kojeg voli

 Kalendar događanja

Veljača   2024
M T W T F S S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29