Veseli izleti - Majorka, biser Mediterana

Majorka, biser Mediterana. 6-dnevna planinarska avantura.

Majorka, biser Mediterana. 6-dnevna planinarska avantura.

 

 

Majorka je prekrasan mediteranski otok s ugodnom klimom, zadivljujućim krajolicima i odličnom hranom. Najveći balearski otok dio je Španjolske, ima stjenovite planine, duboke kanjone, bujne šume i strme klisure. Dakle, sve što je potrebno za odličnu planinarsku avanturu.

 

 

Gdje: Zagreb, Arena centar, parkiralište kog glavnog ulaza. Pogledaj kartu:
Kada: 12.03.2024. u 09 sati
Kako: Minibusom. Mala ekipa, velika fora :)

 

Plan puta:


1. Polazak.

Polazak iz Zagreba je u 09 sati. Vozimo se do aerodroma u Beču i direktnim letom za 3 sata stižemo u glavni grad Palma de Majorka. Vožnja kombijem do apartmana, smještaj, odmor, samostalno istraživanje mjesta boravka.


2. dan. Camina Majorka. Uspon na la Talaia Freda, planina i plaže.

Danas idemo na istok otoka. Proći ćemo dio velike staze Camina Majorka, popeti se na stjenoviti vrh la Talaia Freda 561 metara, s kojeg se lijepo vidi susjedni otok Menorka i uživati u vidikovcu na more i cijeli otok. U povratku prolazimo brojne plaže s pogledom na naselje Betlem.

Polazak: 08 sati
Povratak: 17 sati
Zahtjevnost staze K2, T1, VR3


3. dan. Uspon na najviši vrh Majorke Puig de Massanella, 1364 metara.

Najviši vrh Majorke je ustvari Puig Major s visinom od 1436 metara, ali kako se tamo nalazi vojni objekt-radar, zabranjen je pristup civilima pa je za najviši vrh određen najviši dostupan vrh Majorke, Puig de Massanella. Za lijepog dana u oko nam mogu stati svi balearski otoci.

Polazak: 08 sati
Povratak: 17 sati
Zahtjevnost staze K3, T1, VR3


4. dan. Prolazak kroz kanjon Torrent de Pareis.

Kanjon Torrent de Pareis vrhunska je atrakcija i jedna od glavnih znamenitosti Majorke. Dio je parka prirode, a nalazi se na na sjevernoj strani otoka u okruženju planinskog lanca Serra de Tramuntana. Na kraju kanjona nalazi se prekrasna šljunčana plaža na kojoj ćemo se okupati.

Polazak: 09 sati
Povratak: 17 sati
Zahtjevnost staze K2, T2, VR3


5. dan. Slobodan dan za istraživanje glavnog grada, Palma de Majorka.

Posjeti katerdalu sv. Marije uz obalu, dvorac Bellver s kojeg te očekuje lijepi pogled na grad. Prođi parkom del Mar i glavnom gradskom plažom Ca'n Pere Antoni, obiđi muzej suvremene umjetnosti, obavezno istraži stari grad i prošeći glavnom gradskom šetnjicom uz more Paseo Maritimo.


6.dan. Povratak.

Apartman napuštamo u 07 sati. Vožnja do aerodroma, direktan let do Beča i u Zagreb stižemo oko 18 sati.


 

Tablica kondicijsko-tehničke zahtjevnosti i visinska razlika

Kondicijska zahtjevnost
K1 – Umjereno. Manje od 5 sati hodanja
K2 - Zahtjevno. 5-7 sati hodanja
K3 – Vrlo zahtjevno. 7-9 sati hodanja
K4 – Za iskusne. Više od 9 sati hodanja

Tehnička zahtjevnost
T1- Nezahtjevno. Hodanje bez upotrebe ruku i pomagala
T2- Umjereno zahtjevno. Hodanje i povremena upotrebu ruku. Lagano penjanje
T3- Zahtjevno. Povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala
T4- Vrlo zahtjevno. Duže i zahtjevnije staze osiguranih puteva, stalno penjanje

Visinska razlika
VR1 - 0 m - 250 m. Lagano
VR2 - 250 m - 500 m. Umjereno lagano
VR3 - 500 m - 750 m. Umjereno zahtjevno
VR4 - 750 m - 1000 m. Zahtjevno
VR5 - Više od 1000 m Vrlo zahtjevno

 

Zanimljivo:

Puig de Massanella, najviši vrh Majorke

Najviši vrh Majorke je ustvari Puig Major s visinom od 1436 metara, ali kako se tamo nalazi vojni objekt-radar, zabranjen je pristup civilima pa je za najviši vrh određen susjedni, drugi najviši vrh Majorke Puig de Massanella, 1364 metara.

 

S vrha otoka za lijepog dana, u oko ti stanu svi balearski otoci.

 

Oba vrha nalaze se u zagrljaju planinskog lanca Serra de Tramuntana, smještenog na sjevernoj strani otoka, koji u svojoj unutrašnjosti skriva dva lijepa jezera Cuber i Gorg Blau. Pored jezera tu su i brojni kanjoni za istraživanje, od kojih svakako treba istaknuti kanjon Torrent de Pareis.

Planina Serra de Tramuntana raspolaže s više od 40 vrhova iznad 1000 metara nadmorske visine. Dakle, pravi raj za planinare. Ako si odlučio posjetiti najviši vrh, računaj s najmanje 15 kilometara pješačenja, znači cjelodnevna avantura.

 

Kanjon Torrent de Pareis

Ako voliš hodati i planinariti posjet kanjonu Torrent de Pareis treba biti na vrhu tvojeg popisa stvari koje trebaš posjetiti na Majorci. Kanjon je dio parka prirode, a nalazi se na sjevernoj strani otoka u okruženju planinskog lanca Serra de Tramuntana.

Najbolje ga je proći u cijelosti, počevši od mjesta Lluc. Staza koja vodi do suhog korita strma je i zavojita. Mjesto Lluc poznato je planinarsko polazište za nekoliko smjerova, a najpoznatija staza je ona prema najvišem vrhu otoka. Prva polovina puta uistinu je zanimljiva, jer ulaziš sve dublje u kanjon koji je visok oko 200 metara, a na najužem dijelu širok je samo nekoliko metara. Teren je zahtjevan i stjenovit, pa je često potrebna i upotreba ruku da bi svladao stazu.

Kako se staza približava moru, tako postaje pitomija. Naime, tlo je posuto šljunkom pa je znatno lakše hodati. Međutim, ovdje igra postaje uzbudljiva i nepredvidiva, jer zbog okolnih pritoka postoji mogućnost da završnim dijelom kanjona teče potok. To znači da ćeš možda na nekim dijelovima trebati gaziti kroz vodu.

 

Katedrala sveta Marija od Palme

U srcu grada Palme nalazi se veličanstvena katedrala iz 13. stoljeća poznata i kao La Seu, koju obavezno trebaš posjetiti. Ova impozantna građevina od kamena pješčenjaka jedna je od najviših gotičkih građevina u Europi, smještena iznad parka de la Mar, izvanredan je prizor za one koji dolaze s mora.

Uđi u katedralu i shvatit ćeš zašto je mnogi zovu „katedrala svjetla“. U La Seuu postoji 61 vitraž, a poseban je centralni prozor u obliku ruže, koji obasjava jutarnje sunce preplavljujući prostor snopovima obojenog svjetla. Vitki stupovi koji podupiru krov neki su od najtanjih nosivih stupova na svijetu.

 

Dvorac Bellver

Dvorac Bellver nalazi se oko tri kilometra od središta grada Palme. Smješten je na brdu s kojeg se pruža lijepi pogled na grad, uvalu i veći dio jugozapadne Majorke.

Izgrađen početkom 14. stoljeća po nalogu kralja Majorke Jaumea II. Dvorac je zamišljen kao kraljevska rezidencija i sva tri kralja Majorke boravila su tamo kratko vrijeme: Jaume II, Sanç I i Jaume III. Krajem 14. stoljeća Joan I. od Aragona i njegova supruga Violant iz Bara živjeli su tamo četiri mjeseca sa svojim dvorom bježeći od kuge u kontinentalnoj Španjolskoj.

Nakon pada Kraljevine Majorke 1343. godine, dvorac Bellver je u nekoliko navrata korišten kao zatvor. Zadnje razdoblje kada se koristio kao zatvor bilo je za vrijeme i nakon Španjolskog građanskog rata, kada je unutra bilo zatvoreno oko 800 republikanskih zatvorenika.

 

Početkom 19. stoljeća dvorac je privremeno korišten kao kovnica novca.

 

U novije vrijeme Vlada je zgradu i okolnu šumu dala gradu koji ju je prenamijenio u povijesni muzej. Danas se tamo organiziraju razne kulturne i zabavne aktivnosti.

 

 

Kome je namijenjena ova avantura?

Nema nikakvih ograničenja tko može sudjelovati u ovoj avanturi. Ako se voliš kretati, i želiš kombinirati odmor s aktivnostima na otvorenom, tada je ova tura baš za tebe.
Možeš biti početnik ili iskusan planinar. Ovo putovnje nije osmišljeno da te dovede do tvojih granica, već da ti pruži odličan spoj odmora i aktivnosti, a to je sjajan spoj onoga što voliš s onim što tvoje tijelo zaslužuje.

Ako voliš putovati, istraživati, upoznavati nove ljude i družiti se,
tada je ova tura stvorena za tebe.

Preporučuje se da imaš razumnu razinu kondicije za sudjelovanje na planinarenju. Ni jedan izlet nije pretežak, a sve naravno vodi iskusan planinarski vodič koji je tu da ti pomogne. Imamo dovoljno vremena svaki dan da dovršimo hodanje, a prvenstveni cilj je uživanje. Ako ti se koji dan ne hoda, slobodno ostaneš u apartmanu i uživaš u sunčanju, kupanju ili šetnji. Samo lagano, na odmoru si i cijeli svijet je tvoj :)

Nekim danima ćemo hodati više, a nekada manje. Na nekim dijelovima staza je tehnički zahtjevnija, a negdje je lagana. Ture su između 7-15 km. po različitom terenu. Iskusan planinarski vodič bit će ti pri ruci cijelim putem i pokazati ti skrivene ljepote.

Čovjeku tijekom godine treba nekoliko kraćih pauza-odmaka od svakodnevice. Ovo sadržajno putovanje odmaknut će te daleko od svakodnevne rutine i pružiti priliku da uroniš u vlastitu nutrinu i zapitaš se tko si zapravo i kuda ideš?

 

Preporučujem ponijeti vodootpornu odjeću i cipele

Na udaljenim područjima Atlantskog oceana, na primjer Island, Azori, Tenerife, vrijeme zna biti krajnje nepredvidivo. U pola dana nekoliko puta se izmijene verda i kišna razdoblja. U tom slučaju dobro je imati vodootpornu odjeću i cipele, jer kada ostanete suhi i raspoloženje ostaje vedro.

 

Osnovna preporučena oprema:

- Vodootporni šuškavac s kapuljačom
- Vodootporna navlaka za hlače sa širokim nogavicama (lagano se navuku preko gojzerica)
- Gojzerice premazane silikonskim i impregnacijskim sprejom
- Pončo, prozračna kabanica koja prekriva glavu, ruksak, tijelo i noge do koljena

 

Drži se veselo

Bez obzira na vremenske prilike i dužinu staze, imaj na umu da bi vidio vrhunske prizore na kraju svijeta, trebaš se potruditi. Na mnoga mjesta na koja ćemo ići ne vodi cesta. Jedini način je pješice, uporno i s voljom. Teka tada možeš istinski uživati u vlastitom postignuću, jer na tim mjestima nema masovnog turizma, samo mir i nadahnuće.

 


"Život je ili odvažna pustolovina ili nije ništa."
Helen Keller

 

Gdje ćemo biti smješteni?

Uvijek odabirem prostrane, dvosobne, dvokrevetne, potpuno namještene apartmane. Opremljena kuhinja, kupaona i terasa su ti na raspolaganju. Pogledaj primjer smještaja: https://www.roc-hotels.com/en/mallorca/roc-portonova

 

Cijena avanture uključuje:

- povratnu avionsku kartu: Beč - Palma de Majorca - Beč, koja uključuje:
    1. srednju torbu (mjere do 55 cm x 40 cm x 20 cm) do 10 kg. u kabini iznad glave
    2. manju torbu (mjere do 40cm x 25cm x 20 cm) u kabini ispod sjedala
    3. brzu sigurnosnu provjeru
    4. aerodromske pristojbe
    5. rezervirano sjedalo
- smještaj u apartmanima u okolici Palma de Majorke 3*, 2-krevetne sobe, 5 noći
- mjesto u minibusu na dnevnim izletima
- transfer minibusom Zagreb - Beč - Zagreb
- iskusnog planinarskog vodiča
- organizaciju putovanja
- turističku taksu


Cijene i rezervacije:

- redovna cijena je 891 € - 6709,23 kn i platiti možeš na 3 rate. 297 € x 3 rate.
- popust od 25 € možeš ostvariti ako se odlučiš za jednokratno plaćanje i tada cijena iznosi 866 € - 6520,98 kn Fiksni tečaj 1 € - 7,53 kn
- kod za popust: majorka25
- cijene avio karata i smještaja se mijenjaju, pa se mijenja i konačna cijena ovog aranžmana. U trenutku uplate, osigurao si cijenu

 

Što ako odustanem od putovanja?

Primjenjuju se "OPĆI UVJETI POSLOVANJA Čl. 4"

Ako KLIJENT otkaže uplaćeno višednevno putovanje, ORGANIZATOR od ukupne cijene zadržava:
   - 61 i više dana prije polaska, 0% cijene aranžmana
   - 60-51 dana prije polaska, 25% cijene aranžmana
   - 50-41 dana prije polaska, 50% cijene aranžmana
   - 40-31 dana prije polaska, 75% cijene aranžmana
   - 30-00 dana prije polaska, 100% cijene aranžmana

- preporučujem paket putnog osiguranja koji možete ugovoriti kod jednog od osiguravatelja:
    - dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka u inozemstvu
    - osiguranje od posljedica nesretnog slučaja
    - osiguranja od otkaza putovanja
    - osiguranja prtljage

Ako je klijent odabrao plaćanje na rate, uplaćene rate se ne vraćaju.

 

Napomene:

- nakon rezervacije, 1. ratu ili cjelokupan iznos trebate uplatiti u roku 2 radna dana. Ako ne primim vašu uplatu u navedenom roku smatram da ste odustali od puta, pa se vaša rezervacija otkazuje

- ako se odlučite za plaćanje na rate, nakon rezervacije poslat ću vam plan otplate na rate

- planinarenje je aktivnost na otvorenom i podrazumijeva spremnost na sve vremenske uvjete, te se u skladu s tim pripremite. Boravak i aktivnosti u prirodi uključuju: vrućinu, hladnoću, kišu, vjetar, fizičke i psihičke napore...

- svakodnevni izleti podložni su promjenama zbog vremenskih prilika. Plan puta određuje vodič na dan putovanja

- cijene avio karata rastu, pa raste i cijena ovog aranžmana. U trenutku rezervacije, osigurali ste cijenu. Dobro je planirati dovoljno u naprijed, jer tako putujete po najnižoj cijeni

- sobe su 2-krevetne (bračni krevet) u prostranom apartmanu 3*. Ako dolazite sami, bit ćete smješteni s još jednom osobom istog spola u sobi

- obratiti pažnju na zadane dimenzije torbi. Ako torbe budu veće ili teže, potrebno je platiti dodatnu naknadu. Dodatna naknada nije uključena u cijenu a iznosi oko 50€ u jednom smjeru i plaća se avio prijevozniku na licu mjesta

- potrebno je imati važeću osobnu iskaznicu na dan putovanja

- preporučujem ponijeti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Saznaj više: https://bit.ly/2EQ0yDQ

- kako besplatno izvaditi Europsku karticu zdravstvenog osiguranja u 30 sekundi: https://bit.ly/2Luj4qv

- istraživati možete i samostalno. Preporučujem javni prijevoz ili taksi. Navedene usluge nisu uključene u cijenu

- posjet navedenim atrakcijama nije uključen u cijenu. Muzeji, katedrale, parkovi prirode…

- službeni jezik: španjolski, valuta: euro

 

 

Mala ekipa, velika fora :)

 

Pročitaj izjave izletnika: https://www.veseli-izleti.com/izjave-izletnika

 

Informacije o događaju

Početak događaja 12.03.2024. 09:00
Završetak događaja 17.03.2024. 18:00
Broj slobodnih mjesta 16
Zadnji dan za prijavu 10.03.2024.
Pojedinačna cijena 891 € - 6709,23 kn

Cijene za grupu

Broj osoba: Cijena po osobi ( € )
1 891,00
2 881,00
4 871,00
6 861,00
8 851,00

Newsletter

newsletter vrzenica

Ako želiš istražiti ljepote Jadranske obale, otoke, planine, skrivene izvore, a imaš samo jedan ili dva dana i ne želitš zalutati, potreban vam je vodič. Tu sam da vas povedem u avanturu :) Odlično poznajem prekrasne zakutke Lijepe naše, kroz koje ću te povesti na mjesta gdje zastaje dah.

Pročitaj više...

Slobodno me nazovi

vlado matijevic

Imaš neko pitanje? Slobodno me nazovi. Rado ću ti odgovoriti.

Zanima te neki izlet, a nisi sigurna/siguran imaš li dovoljno kondicije? Što ponijeti?

Slobodno me nazovi ili piši, biti će mi drago da ti mogu pomoći :)

Mob: + 385 95 913 6753
Ponedjeljak - petak od 09-19 sati.

Pročitaj više...

Vlado je pronašao način da živi od hobija kojeg voli

 Kalendar događanja

Rujan   2023
M T W T F S S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30