Veseli izleti - Kreta. Kolijevka Europske civilizacije, u pratnji snimatelja s dronom.

Kreta. Kolijevka Europske civilizacije. 6-dnevna planinarska avantura.

Kreta. Kolijevka Europske civilizacije. 6-dnevna planinarska avantura.

 

Kreta je kolijevka Europske civilizacije i mjesto rođenja starogrčkog boga Zeusa. Ako voliš hodati, planinariti i istraživati, najveći i najpoznatiji grčki otok ima sve što ti treba. Visoke planine koje dodiruju nebo, kanjone koji paraju krajolik i predivne pješčane plaže.

 

 

Gdje: Zagreb, Arena centar, parkiralište kog glavnog ulaza. Pogledaj kartu:
Kada: 03.05.2023. u 08 sati.
Kako: Putničkim kombijem s 8 mjesta. Mala ekipa, velika fora :)

 

Plan puta


1. dan. Ranom zorom, spremni otkriti svijet :)

Polazak iz Zagreba je u 08 sati. Dolazak na aerodrom u Beču. Direktnom linijom prelazimo 1300 km i stižemo u Chaniu na Kreti u 16 sati. Transfer do apartmana, odmor.


2. dan. Bijele planine, Lefka Ori

Bijele planine ili Lefka Ori zauzimaju dobar dio središta zapadne Krete i glavno su obilježje regije. Stijene su od vapnenca i nazivaju se Bijele planine jer su prekrivene snijegom do kasno u proljeće. Ljeti se sunce odražava na vapnenačkim vrhovima, pa se čini da su bijeli.

Dužina staze: 16 km
Visinska razlika: 550 m

Polazak u 09 sati.
Povratak oko 18 sati.


3. dan. Najviši vrh Krete, Psiloritis 2456 m.

Na najvišem vrhu Krete, temperatura je barem za 10°C niža u odnosu na razinu mora. Nije rijetkost, da vam treba jakna u srpnju i kolovozu, dok drugi leže na plaži.

Dužina staze: 9 km
Visinska razlika: 870 m

Polazak u 09 sati.
Povratak oko 18 sati.


4. dan. Samaria Gorge

Samaria Gorge je glavna turistička atrakcija na Kreti. Najduži europski kanjon, pravi je raj bioraznolikosti i dom je 450 biljnih vrsta. Od toga 70 endemskih, a to znači da rastu samo u kanjonu. Današnja tura je ambiciozna. Krećemo rano i vraćamo se kasno, jer dan je vrlo sadržajan. Proći ćemo cijeli kanjon, kupati se u Libijskom moru, večerati na obali ribarskog gradića, voziti se trajektom i uživati u panoramskoj vožnji preko pola otoka. Polazak je rano jer ispred ulaska u nacionalni park trebamo doći prije gužve, a to znači da ćemo imati cijeli kanjon samo za sebe :)

Dužina staze: 18 km
Visinska razlika: 1200 m

Polazak u 06 sati.
Povratak oko 19 sati.


5. dan. Šetnja u laguni Balos i kupanje na najljepšoj plaži zapadne Krete

Balos plaža u istoimenoj laguni je najfotografiranija plaža na Kreti i omiljena je tema svih turističkih vodiča u Grčkoj. Danas uživamo u laganoj šetnji, kupanju i ispijanju koktela.

Dužina staze: samo lagano :)

Polazak u 09 sati.
Povratak oko 16 sati.


6. dan. Ispunjeni i nadahnuti, vraćamo se doma.

Apartman napuštamo u 10 sati. Avion polijeće u 13:20. U Beču smo u 15:50, a dolazak u Zagreb je oko 22 sata.


Zanimljivo:

 

Bijele planine

U tom gorju, postoji preko 30 vrhova viših od 2000 m. Bijele planine također imaju oko 50 klisura, od kojih je dakako najpoznatija klisura Samaria. Još jedna karakteristika planina su visoravni u središtu planina. Najpoznatija je visoravan Omalos, ravnica okružena planinama, na nadmorskoj visini od 1100 m.

Postoji samo nekoliko cesta koje vode u Bijele planine: put za Omalos koji vodi u klisuru Samaria i put za Chora Sfakion kroz visoravan Askifou. Postoji i nekoliko zemljanih cesta koje vode do veće nadmorske visine, ali ako stvarno želiš doživjeti planine, treba pješačiti.

Središnji i južni dio Bijelih planina smještenih na nadmorskoj visini od 1800 m i više, sliče mjesečevom krajoliku, koji se naziva visoka pustinja i jedinstven je pejzaž na sjevernoj hemisferi.

Najviši vrh Krete, Psiloritis 2456 m.

Pohod počinjemo sa sjeverne strane. Pratimo uzlaznu, dobro markiranu stazu izgrađenu od kamena, koja se nakon dva sata susreće s europskom stazom E4. Ubrzo stižemo do vrha, s kojeg se pruža predivan panoramski pogled na cijeli otok. Budite spremni ostati bez daha, uživajući u ovom iznimnom prizoru. Za lijepog dana, pogled puca na Grčku, Tursku, Libiju i Egipat. Na najvišem vrhu kolijevke Europske civilizacije, promišljamo tko smo i kako je sve počelo :)

Mistična planina Ida krije špilju Idaion Andron u kojoj je prema legendi rođen Zeus, bog neba, munje i groma. Zeus je također bio gospodar svih bogova na planini Olimp, koja je ujedno najviši vrh Grčke. Na Olimp idemo jednom drugom prilikom :)

Samaria Gorge

Proći ćemo kroz neke od najupečatljivijih krajolika Krete. Prolazit ćemo drvene mostove, vidjeti divlje koze (Kri-kri) kako se odmaraju na suncu, proći nekoliko uskih prolaza, od kojih je najpoznatiji Portes ili željezna vrata. Prolaz je širok samo 3 m., a visok oko 700 m. Cijelim putem, uživamo u mirisnoj šumi borova i čempresa.
Pješačenje u klisuri Samarije je iznimno iskustvo, koje traje 7-8 sati. Pješačenje započinje na visoravni Omalos, 1250 m nadmorske visine gdje se nalazi nekoliko lokalnih konoba, hotela i muzeja posvećenih klisuri Samaria.

Sljedeći lagano spuštanje staze, stižemo u krajnje odredište-mali obalni gradić Agia Roumeli, koji je dostupan samo pješice ili brodom. Ovdje uživamo u kupanju u Libijskom moru i ugodnom ručku u lokalnoj konobi. Nakon odmora, put nastavljamo trajektom do mjesta Sougia, gdje nas čeka autobus. U nastavku uživamo u predivnoj panoramskoj vožnji u trajanju od jednog sata do apartmana.

Laguna Balos

Laguna Balos je poznata po tirkiznoj vodi, bijelom pijesku, divljoj prirodnoj ljepoti i prelijepom egzotičnom krajoliku.
More je plitko i toplo, upravo savršeno za guštanje. Na mnogim mjestima pijesak ima lijepu ružičastu boju, zbog milijuna zdrobljenih školjki. Iza stijena na granicama lagune, voda je dublja i pogodna za kupanje i ronjenje.
Ovo osamljeno mjesto rajske ljepote, ostat će ti zauvijek urezano u sjećanje. Kad se vratiš, na poslu ćeš potajice, gledati slike koje si snimio na ovoj plaži. Dobra sjećanja, vratit će ti potrebnu energiju za rad :)

Kreta

Kreta je kolijevka Europske civilizacije. Na Kreti se prije 5000 godina razvila najstarija civilizacija u Europi. Kreta je najveći grčki otok, a površinom je nešto manji od Dalmacije. Nalazi se u Egejskom moru, a broji oko 630 000 stanovnika. Kreta je planinski otok, poznat po visokim planinama od istoka do zapada. Nalazi se na razmeđi dvije klimatske zone, Sredozemne i Sjevernoafričke. Grčku valutu drahmu je 2002. zamijenio euro, a službeni jezik je grčki.

Mitologija

Zeus je vrhovni starogrčki bog. S prebivalištem na Olimpu, bio je vladar neba, munje i groma. Osim toga i zaštitnik pravde, istine i ćudoređa.

Njegova je žena ujedno i njegova sestra Hera, ali imao je vrlo mnogo potomaka s ostalim božicama i smrtnicama. Poznati potomci su mu Apolon, Artemida, Hermes, Afrodita, Dionizije, Ares, Hefest, muze, Heraklo i dr.

Upuštao se Zeus i u veze s muškarcima, a najpoznatiji je Ganimed kojeg je u obličju orla odveo u Olimp, da mu postane ljubavnikom i vinotočom.

Zeus ima osobine indoeuropskog božanstva svjetlosti i neba koje "vedri i oblači". Ljuti je gromovnik koji gađa munjama i dobri bog koji daje kišu.

Njegova je sveta ptica bila zlatni orao kojeg je uvijek držao pored sebe, a često je i sam preuzimao orlovo obličje. Poput Zeusa, orao je bio simbol snage, hrabrosti i pravde.

U silnoj desetogodišnjoj bitci, sa svojom braćom i uz pomoć Titana, Giganta i Kiklopa, protiv oca Krona, pobijedio je i osnovao vlast olimpskih bogova. Gospodstvo svijetom podijelio je s braćom Posejdonom koji je vladao morem i Hadom, gospodarom podzemnog svijeta.

Zeusov lik danas možemo naći posvuda. Njegova bista ponosno stoji u britanskom muzeju.

Ovjekovječio ga je Michelangelo u 16. stoljeću, kako zavodi Ledu u liku labuda. Ta se slika sada nalazi u the National gallery u Londonu.

Leonardo da Vinci je prikazao Ledu, labuda i njihovu djecu koja su se izlegla iz jaja u 16. stoljeću. Tu sliku možemo naći u Wilton house, Engleska.

Kip Lede i labuda možemo pronaći u Museo del Prado u Madridu.

Leda je u Grčkoj mitologiji bila Spartanska kraljica.

Rembrandt ga je u 17. stoljeću prikazao kako u liku orla otima Ganimeda. Ganimed je Jupiterov mjesec, koji je ujedno najveći mjesec u sunčevom sustavu. Sliku možemo naći u Staatliche Kunstsammlungen Dresden, u Njemačkoj.

 

 

Kome je namijenjena ova avantura?

Nema nikakvih ograničenja tko može sudjelovati u ovoj avanturi. Ako se voliš kretati, i želiš kombinirati odmor s aktivnostima na otvorenom, tada je ova tura baš za tebe.
Možeš biti početnik ili iskusan planinar. Ovo putovnje nije osmišljeno da te dovede do tvojih granica, već da ti pruži odličan spoj odmora i aktivnosti, a to je sjajan spoj onoga što voliš s onim što tvoje tijelo zaslužuje.

Ako voliš putovati, istraživati, upoznavati nove ljude i družiti se,
tada je ova tura stvorena za tebe.

Preporučuje se da imaš razumnu razinu kondicije za sudjelovanje na planinarenju. Ni jedan izlet nije pretežak, a sve naravno vodi iskusan planinarski vodič, koji je tu da ti pomogne. Imamo dovoljno vremena svaki dan da dovršimo hodanje. Pratimo tempo najsporijeg i nema žurbe, a prvenstveni cilj je uživanje. Ako ti se koji dan ne hoda, slobodno ostaneš u apartmanu i uživaš u sunčanju, kupanju ili šetnji. Samo lagano, na odmoru si i cijeli svijet je tvoj :)

Nekim danima ćemo hodati više, a nekada manje. Na nekim dijelovima, staza je tehnički zahtjevnija, a negdje je lagana. Ture su između 7-15 km., po različitom terenu. Iskusan planinarski vodič bit će ti pri ruci cijelim putem, i pokazati ti skrivene ljepote.

Čovjeku tijekom godine treba nekoliko kraćih pauza-odmaka od svakodnevice. Ovo sadržajno putovanje odmaknut će te daleko od svakodnevne rutine i pružiti priliku da uroniš u vlastitu nutrinu i zapitaš se tko si zapravo i kuda ideš?

 

Preporučujem ponijeti vodootpornu odjeću i cipele

Na udaljenim područjima Atlantskog oceana, na primjer Island, Azori, Tenerife, vrijeme zna biti krajnje nepredvidivo. U pola dana nekoliko puta se izmijene verda i kišna razdoblja. U tom slučaju dobro je imati vodootpornu odjeću i cipele, jer kada ostanete suhi i raspoloženje ostaje vedro.

Osnovna preporučena oprema:

- Vodootporni šuškavac s kapuljačom
- Vodootporna navlaka za hlače sa širokim nogavicama (lagano se navuku preko gojzerica)
- Gojzerice premazane silikonskim i impregnacijskim sprejom
- Pončo. To je prozračna kabanica koja prekriva glavu, ruksak, tijelo i noge do koljena

 

Držite se veselo

Bez obzira na vremenske prilike i dužinu staze, imajte na umu da bi vidjeli vrhunske prizore na kraju svijeta, trebate se potruditi. Na mnoga mjesta na koja ćemo ići ne vodi cesta. Jedini način je pješice, uporno i s voljom. Teka tada možete istinski uživati u vlastitom postignuću, jer na tim mjestima nema masovnog turizma, samo mir i nadahnuće.

 

"Život je ili odvažna pustolovina ili nije ništa."

Helen Keller

 

Gdje ćemo biti smješteni?

Uvijek odabirem prostrane, dvosobne, dvokrevetne, potpuno namještene apartmane. Opremljena kuhinja, kupaona i terasa su vam na raspolaganju. Pogledajte primjer smještaja.

 

Cijena avanture uključuje:

- povratnu avionsku kartu na direktnom letu Beč – Chania – Beč uključuje:
    1. srednja torba do 10 kg. (mjere do 50 cm x 40 cm x 23 cm) u kabini iznad glave
    2. manja torba - ruksak (mjere do 40 cm x 30 cm x 20 cm) u kabini ispod sjedala
    3. brza sigurnosna provjera
    4. aerodromska pristojba
    5. rezervirano sjedalo
- smještaj u novom, modernom i potpuno opremljenom apartmanu 3*, u Chania-i, 2-krevetne sobe, 5 noći
- iskusnog planinarskog vodiča koji je s vama tijekom cijelog putovanja
- transfer minibusom Zagreb – Beč – Zagreb
- mjesto u minibusu na dnevnim izletima
- vožnju trajektom Agia Roumeli - Sougia
- vožnju autobusom Sougia - Omalos
- organizaciju putovanja
- turističku taksu

 

Cijene i rezervacije:

- redovna cijena je 7260 kn i platiti možete u 3 rate. 2420 kn x 3
- popust od 500 kn možete ostvariti ako se odlučite za jednokratno plaćanje i tada cijena iznosi 6760 kn
- kod za popust: kreta500
- ako se odlučite za plaćanje na rate, nakon rezervacije poslat ću vam plan otplate na 3 rate
- cijene avio karata i smještaja se mijenjaju, pa se mijenja i konačna cijena ovog aranžmana. U trenutku vaše uplate, osigurali ste cijenu
- doplata za jednokrevetnu sobu iznosi 1550 kn za 5 noći
- nakon rezervacije, navedeni iznos trebate uplatiti u roku 2 radna dana. Ako ne primim vašu uplatu u navedenom roku, smatram da ste odustali od puta, te se vaša rezervacija otkazuje

 

Što ako odustanem od putovanja?

Primjenjuju se "OPĆI UVJETI POSLOVANJA Čl. 4"

4. OTKAZIVANJE ARANŽMANA/IZLETA OD STRANE PUTNIKA

Ako KLIJENT otkaže uplaćeno višednevno putovanje, ORGANIZATOR od ukupne cijene zadržava:
- 61 i više dana prije polaska, 0% cijene aranžmana
- 60-51 dana prije polaska, 25% cijene aranžmana
- 50-41 dana prije polaska, 50% cijene aranžmana
- 40-31 dana prije polaska, 75% cijene aranžmana
- 30-00 dana prije polaska, 100% cijene aranžmana

- preporučujem paket putnog osiguranja koji možete ugovoriti kod jednog od osiguravatelja:
   - dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka u inozemstvu
   - osiguranje od posljedica nesretnog slučaja
   - osiguranja od otkaza putovanja
   - osiguranja prtljage

Ako je klijent odabrao plaćanje na rate, uplaćene rate se ne vraćaju.


Napomene:

- sobe su 2-krevetne (bračni krevet) u prostranom opremljenom apartmanu 3*. Ako dolazite sami, bit ćete smješteni s još jednom osobom istog spola u sobi

- obratiti pažnju na zadane dimenzije torbi. Ako torbe bubu veće ili teže, potrebno je platiti dodatnu naknadu. Dodatna naknada (50 € u jednom smjeru) nije uključena u cijenu, a plaća se pružatelju usluga na licu mjesta

- službeni jezik: grčki. Valuta: euro

- preporučujem proučiti "Opće uvjete poslovanja" koji reguliraju međusobne odnose i prava

- potrebno je imati važeću osobnu iskaznicu na dan putovanja

- preporučujem ponijeti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Saznaj više: https://bit.ly/2EQ0yDQ

- kako besplatno izvaditi Europsku karticu zdravstvenog osiguranja u 30 sekundi: https://bit.ly/2Luj4qv

- broj mjesta je ograničen. Na putovanju može sudjelovati najviše 16 ljudi. Putujemo s 2 putnička kombija. Mala ekipa, velika fora :)

 

 

Informacije o događaju

Početak događaja 03.05.2023. 08:00
Završetak događaja 08.05.2023. 22:00
Broj slobodnih mjesta 16
Zadnji dan za prijavu 03.05.2023.
Pojedinačna cijena 7260 kn - 965 €

Cijene za grupu

Broj osoba: Cijena po osobi ( kn )
1 7.260,00
2 7.210,00
4 7.160,00
6 7.110,00
8 7.060,00

Newsletter

newsletter vrzenica

Ako želite istražiti ljepote Jadranske obale, otoke, planine, skrivene izvore, a imate samo jedan ili dva dana a pritom ne želite zalutati, potreban vam je vodič. Tu sam da vas povedem u avanturu :) Odlično poznajem prekrasne zakutke Lijepe naše, kroz koje ću vas povesti na mjesta gdje zastaje dah.

Pročitaj više...

Slobodno me nazovi

vlado matijevic

Imaš li bilo kakvih pitanja, slobodno me nazovi. Vrlo rado ću ti odgovoriti.

Zanima te neki izlet, a nisi sigurna/siguran imaš li dovoljno kondicije? Što ponijeti? Popust ako nekoga povedeš?

Slobodno me nazovi ili piši, biti će mi drago da ti mogu pomoći :)

Mob: + 385 95 913 6753
Svakim danom od 09-19 sati.

Pročitaj više...

Vlado je pronašao način da živi od hobija kojeg voli

 Kalendar događanja

Kolovoz   2022
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31