Veseli izleti - Postoji li raj? Naravno! Zove se Azori.

Rajski Azori i Lisabon. 9-dnevna planinarska avantura.

Rajski Azori i Lisabon. 9-dnevna planinarska avantura.

 

 

Postoji li raj? Naravno! Zove se Azori :) Na ovom nadahnjujućem mjestu udaljenom 1600 km od portugalskog kopna, nalazi se se niz zaštićenih i netaknutih područja kroz koja prolaze neke od najljepših planinarskih staza na svijetu.

 

 

Gdje: Zagreb, Arena centar, parkiralište kod glavnog ulaza. Pogledaj kartu: 
Kada: 01.04.2023. u 05:00 sati
Kako: Putničkim kombijem s 8-16 mjesta. Mala ekipa, velika fora :)

 

Plan puta:


1. dan. Krećemo u avanturu.

Polazak iz Zagreba je u 05 sati. Dolazak na aerodrom u Beču. Direktnom linijom za 3:30 sati stižemo u Lisabon. Transfer i smještaj u apartmanima, odmor i samostalno istraživanje grada.


2. dan. Slobodan dan za obilazak Lisabona.
Preporučujem obilazak glavnih gradskih znamenitosti: vožnja tramvajem br. 28 gradskim središtem, kula Torre Belem, samostan Jeronimos, kulturni centar Marvila, noćni život u Bairro Alto.


3. dan. Cabo da Roca - Azenhas do Mar. Najljepša planinarska staza u Lisabonu.
Hodanje počinjemo u mjestu Cabo da Roca, (najzapadnija točka portugalskog kopna) na rubu klisure koja se okomito strmoglavljuje u atlantski ocean. Uskoro stižemo do najljepše plaže Portugala Praia da Ursa, gdje se divimo neobičnim oblicima stijena koje izranjaju iz pijeska. Cijelim putem uživamo u pogledu na visoke litice, plavo prostranstvo i brojne plaže. Staza svoj smiraj nalazi u mjestu Azenhas do Mar, gdje ćemo napraviti dužu pauzu za ručak i odmor na pješčanoj plaži.

Polazak: 09 sati
Povratak: 16 sati
Vrijeme hodanja: 4 sata
Teren: blago nizbrdo
Staza: jednosmjerna, 11 km.


4. dan. Letimo na Azore.
Apartman napuštamo u 10 sati. Direktnom avionskom linijom za 2:30 sati stižemo u Sao Miguel (najveći otok Azora). Transfer i smještaj u apartmane, slobodno vrijeme, odmor.


5. dan. Jezero Lagoa do Fogo i crna plaža Santa Barbara.
Danas uživamo u kružnoj šetnji oko jezera s najvišom nadmorskom visinom na otoku, Lagoa do Fogo. Slijedi uživanje na plaži s crnim pijeskom. Odmor, ispijanje omiljenog pića u baru na plaži, kupanje.

Polazak: 09 sati
Povratak: 16 sati
Vrijeme hodanja: 3 sata
Teren: uglavnom ravno
Staza: kružna, 7 km.


6. dan. Najljepši vidikovac na Azorima Boca do Inferno i Sete Cidades, plavo i zeleno jezero.
Staza koja vodi grebenom oko plavog i zelenog jezera je najljepša staza na Azorima. Na ovom magičnom mjestu nastale su fotografije koje krase naslovnice mnogih turističkih vodiča. Zažmirite i zamislite kako izgleda raj. Otvorite oči, to je to :). Upravo tako ćemo napraviti. Svi će na trenutak zažmiriti, držati se za ruke, a ja ću vas zadnjih 100 metara izvesti iz šume i dovesti na vidikovac Boca do Inferno.

Polazak: 09 sati
Povratak: 17 sati
Vrijeme hodanja: 6 sati
Teren: uglavnom ravno
Staza: kružna, 17 km.


7. dan. Lagoa das Furnas, Terra nostra park, termalni bazeni i plantaža ananasa.
Posjećujemo mjesto Furnas, koje obiluje vulkanskim aktivnostima. Usključale blatne jame, para s mirisom sumpora izlazi iz pukotina i jame sa zakopanim loncima su scene koje obilježavaju ovo područje. Naime, u tim jamama mještani kuhaju tradicionalni cozido das Furnas (varivo od mesa i povrća).
Put nas vodi na brdo iznad mjesta, gdje ćemo uživati u sjajnom pogledu. U nastavku svratimo do Terra nostra parka i termalnih bazena.
U povratku idemo u obilazak plantaže malih ananasa, gdje ćete naučiti sve o uzgoju ovog primamljivog voća. U dućanu imaju pekmez i liker od ananasa.

Polazak: 09 sati
Povratak: 16 sati
Vrijeme hodanja: 3 sata
Teren: uz brdo
Staza: kružna, 7 km.


8. dan. Pico da Vara, najviši vrh otoka i posjet jedinoj plantaži čaja u Europi.
Prvih pola sata put nas vodi kroz gustu šumu japanskog cedra i eukaliptusa, zatim izlazimo na greben s otvorenim pogledom na cijeli otok i Atlantski ocean. Ubrzo stižemo na najviši vrh otoka s kojeg se za lijepog vremena vidi svih 9 Azorskih otoka.
U povratku posjećujemo jedinu plantažu čaja u Europi. Saznajte kako je čaj došao na Azore, kako se danas proizvodi ekološki i održivo. Poslije ste pozvani na besplatno kušanje čaja na terasi s koje ćete uživati u pogledu na more i planine koje okružuju plantažu.

Polazak: 09 sati
Povratak: 17 sati
Vrijeme hodanja: 4 sata
Teren: prvi dio strmo uz brdo
Staza: jednosmjerna 7 km.


9. dan. Povratak. Boravak u raju nam je dao potrebnu energiju.
Apartman napuštamo u 09 sati. Let do Lisabona, presjedanje, zatim let do Beča. Dolazak u Zagreb možemo očekivati oko 23 sata.


 

Zanimljivo:

Kako opisati Azore u kratkom članku? Idemo redom. Azorski arhipelag sadrži 9 vulkanskih otoka, od kojih je Sao Miguel najveći. Nalazi se usred Atlantskog oceana, točno na pola puta između Zagreba i New Yorka.

Dio je Portugala, dakle europska unija. Znači građani EU na put kreću samo s osobnom iskaznicom.

Vremenska prognoza ovdje je samo šala. Poznato je da se zbog svojeg izdvojenog položaja i otvorenosti utjecaju Atlantika ovdje u jednom danu mogu izmijeniti sva četiri godišnja doba. Znači spakirajte kratke i duge rukave i raznovrsnu odjeću i obuću otpornu na kišu.

Oduševljavajuće lijepi krajolici mame vas da provodite cijele dane na otvorenom. Cijene su ovdje niže u odnosu na Hrvatsku, pa okrepu možete potražiti u restoranima s plodovima mora ne gledajući cjenik. Istražite slastice, obožavaju spoj ananasa i marakuje. Probajte portugalsko pivo Sagres.

Zanimljivo je spomenuti da su zadnje vulkanske erupcije ovdje bile prije 500 godina. Vulkani su se urušili i nastala su jezera okružena bujnom vegetacijom. Vode ovdje ima u svim oblicima: rijeke, potoci, jezera, magla, oblaci, kiša. Sva ta voda napaja bujna jezera koja su glavna atrakcija za planinare. Opseg najvećeg vulkana na Sao Miguelu je oko 20 km, a grebenom vodi staza koju ćemo proći.

 

Lagoa do Fogo

Ovo je svakako mjesto koje će vas nadahnuti. Visoko u planinama, udaljeno od naseljenih mjesta, nalazi se zaštićeno područje Lagoa do Fogo, što u prijevodu znači vatreno jezero. Ovaj vulkanski krater se urušio i nastao je prizor koji oduzima dah.

Spustit ćemo se do obale jezera i provesti neko vrijeme upijajući netaknutu prirodu. Ovo je rezervat prirode i jedno od najzaštićenijih mjesta na otoku, pa budite posebno obzirni. Ne ostavljajte ništa osim otisaka cipela.

 

Boca do Inferno i Sete Cidades

Sao Miguel ima neizmjeran broj lijepih vidikovaca, ali “wow” efekt zasigurno će izazvati Boca do Inferno vidikovac. S ovog mjesta imate privilegiju vidjeti cijeli park prirode Sete Cidades i njegova prekrasna jezera.

Za lijepog dana sva jezera Azul, Verde, Santiago i Rasa su vidljiva s ovog mjesta. U kontrastu s raskošno zelenim brdima i magično plavom bojom Atlantika na horizontu, ovdje ćete doživjeti prosvjetljenje.

Od svih jezera Lagoa das Sete Cidades je definitivno najljepši prizor na cijelim Azorima. Ništa vas ne može pripremiti za veličanstvenu ljepotu masiva Sete Cidades na zapadnoj strani otoka São Miguel.

Blizanci zeleno i plavo kratersko jezero, istinska su čuda prirode i najfotografiraniji prizor na Azorima. Smješteni su u zimzelenoj vegetaciji i zaštićeni masivnim vulkanskim kraterom koji se uzdiže poput bedema.

Ovaj krajolik su oblikovale dramatične vulkanske erupcije tijekom posljednjih 40 000 godina.
Posljednja erupcija je bila tijekom 15. stoljeća, neposredno prije koloniziranja ovog otoka.

 

Lagoa das Furnas

Nijedno drugo mjesto u Sao Miguelu nema tako vidljive i neodoljive vulkanske aktivnosti kao Furnas. Vidjet ćete paru kako izlazi kroz otvore u zemlji i rupe u kojima mještani kuhaju poznati cozido das Furnas. Zanimljiv prizor su usključale blatne jame i miris sumpora u zraku.

Okružen bujnim zelenilom, Furnas izgleda kao selo iz bajke gdje je vrijeme stalo, a vi svjedočite otkrivanju majke zemlje koja pokazuje svoja čuda danonoćno. Dok uživate u ovom zadatku, u selu kupite bolo levedo, tradicionalni slatki kruh, punjen pekmezom, sirom ili šunkom.

 

 

Kome je namijenjena ova avantura?

Nema nikakvih ograničenja tko može sudjelovati u ovoj avanturi. Ako se voliš kretati, i želiš kombinirati odmor s aktivnostima na otvorenom, tada je ova tura baš za tebe.
Možeš biti početnik ili iskusan planinar. Ovo putovnje nije osmišljeno da te dovede do tvojih granica, već da ti pruži odličan spoj odmora i aktivnosti, a to je sjajan spoj onoga što voliš s onim što tvoje tijelo zaslužuje.

Ako voliš putovati, istraživati, upoznavati nove ljude i družiti se,
tada je ova tura stvorena za tebe.

Preporučuje se da imaš razumnu razinu kondicije za sudjelovanje na planinarenju. Ni jedan izlet nije pretežak, a sve naravno vodi iskusan planinarski vodič, koji je tu da ti pomogne. Imamo dovoljno vremena svaki dan da dovršimo hodanje. Pratimo tempo najsporijeg i nema žurbe, a prvenstveni cilj je uživanje. Ako ti se koji dan ne hoda, slobodno ostaneš u apartmanu i uživaš u sunčanju, kupanju ili šetnji. Samo lagano, na odmoru si i cijeli svijet je tvoj :)

Nekim danima ćemo hodati više, a nekada manje. Na nekim dijelovima, staza je tehnički zahtjevnija, a negdje je lagana. Ture su između 7-15 km., po različitom terenu. Iskusan planinarski vodič bit će ti pri ruci cijelim putem, i pokazati ti skrivene ljepote.

Čovjeku tijekom godine treba nekoliko kraćih pauza-odmaka od svakodnevice. Ovo sadržajno putovanje odmaknut će te daleko od svakodnevne rutine i pružiti priliku da uroniš u vlastitu nutrinu i zapitaš se tko si zapravo i kuda ideš?

 

Preporučujem ponijeti vodootpornu odjeću i cipele

Na udaljenim područjima Atlantskog oceana, na primjer Island, Azori, Tenerife, vrijeme zna biti krajnje nepredvidivo. U pola dana nekoliko puta se izmijene verda i kišna razdoblja. U tom slučaju dobro je imati vodootpornu odjeću i cipele, jer kada ostanete suhi i raspoloženje ostaje vedro.

 

Osnovna preporučena oprema:

   - Vodootporni šuškavac s kapuljačom
   - Vodootporna navlaka za hlače sa širokim nogavicama (lagano se navuku preko gojzerica)
   - Gojzerice premazane silikonskim i impregnacijskim sprejom
   - Pončo. To je prozračna kabanica koja prekriva glavu, ruksak, tijelo i noge do koljena

 

Držite se veselo

Bez obzira na vremenske prilike i dužinu staze, imajte na umu da bi vidjeli vrhunske prizore na kraju svijeta, trebate se potruditi. Na mnoga mjesta na koja ćemo ići ne vodi cesta. Jedini način je pješice, uporno i s voljom. Teka tada možete istinski uživati u vlastitom postignuću, jer na tim mjestima nema masovnog turizma, samo mir i nadahnuće.

 

"Život je ili odvažna pustolovina ili nije ništa."

Helen Keller

 

Gdje ćemo biti smješteni?

Uvijek odabirem prostrane, dvosobne, dvokrevetne, potpuno namještene apartmane. Opremljena kuhinja, kupaona i terasa su vam na raspolaganju. Pogledajte primjer smještaja.

 

Cijena avanture uključuje:

- dvije povratne avionske karte: 1. Beč – Lisabon – Beč. 2. Lisabon - Ponta Delgada - Lisabon, koje uključuju:
    1. srednju torbu (mjere do 55 cm x 40 cm x 20 cm) do 10 kg. u kabini
    2. manju torbu (mjere do 40cm x 25cm x 20 cm) u kabini ispod sjedala
    3. brzu sigurnosnu provjeru
    4. aerodromske pristojbe
    5. rezervirana sjedala
- smještaj u Ponta Delgadi, u apartmanima 3*, 2-krevetne sobe, 5 noći
- smještaj u Lisabonu u apartmanima 3*, 2- krevetne sobe, 3 noći
- turistička taksa
- mjesto u putničkom kombiju
- transfer putničkim kombijem Zagreb – Beč – Zagreb
- organizaciju putovanja
- iskusnog planinarskog vodiča
- svakodnevne izlete po planu putovanja

 

Cijene i rezervacije:

- redovna cijena je 9900 kn i platiti možete na 3 rate
- popust od 500 kn možete ostvariti ako se odlučite za jednokratno plaćanje i tada cijena iznosi 9400 kn
- kod za popust: azori500
- cijene avio karata i smještaja se mijenjaju, pa se mijenja i konačna cijena ovog aranžmana. U trenutku vaše uplate, osigurali ste cijenu
- doplata za jednokrevetnu sobu iznosi 2500 kn za 8 noći


Što ako odustanem od putovanja?

Primjenjuju se "OPĆI UVJETI POSLOVANJA Čl. 4"

Ako KLIJENT otkaže uplaćeno višednevno putovanje, ORGANIZATOR od ukupne cijene zadržava:
- 61 i više dana prije polaska, 0% cijene aranžmana
- 60-51 dana prije polaska, 25% cijene aranžmana
- 50-41 dana prije polaska, 50% cijene aranžmana
- 40-31 dana prije polaska, 75% cijene aranžmana
- 30-00 dana prije polaska, 100% cijene aranžmana

- preporučujem paket putnog osiguranja koji možete ugovoriti kod jednog od osiguravatelja:
   - dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka u inozemstvu
   - osiguranje od posljedica nesretnog slučaja
   - osiguranja od otkaza putovanja
   - osiguranja prtljage

Ako je klijent odabrao plaćanje na rate, uplaćene rate se ne vraćaju.

 

Napomene:

- nakon rezervacije, 1. ratu ili cjelokupan iznos trebate uplatiti u roku 2 radna dana. Ako ne primim vašu uplatu u navedenom roku, smatram da ste odustali od puta, te se vaša rezervacija otkazuje

- ako ste se odlučili za plaćanje na rate, nakon rezervacije poslat ću vam plan otplate na rate

- cijene avio karata rastu, pa raste i cijena ovog aranžmana. U trenutku rezervacije, osigurali ste cijenu. Dobro je planirati dovoljno u naprijed, jer tako putujete po najnižoj cijeni

- sobe su 2-krevetne (bračni krevet) u potpuno namještenom prostranom apartmanu 3*. Ako dolazite sami, bit ćete smješteni s još jednom osobom istog spola u sobi

- obratiti pažnju na zadane dimenzije torbi. Ako torbe budu veće ili teže, potrebno je platiti dodatnu naknadu. Dodatna naknada nije uključena u cijenu, a iznosi 50€ u jednom smjeru i plaća se avio prijevozniku na licu mjesta

- službeni jezik: portugalski, valuta: euro

- potrebno je imati važeću osobnu iskaznicu na dan putovanja

- preporučujem ponijeti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Saznaj više: https://bit.ly/2EQ0yDQ

- kako besplatno izvaditi Europsku karticu zdravstvenog osiguranja u 30 sekundi: https://bit.ly/2Luj4qv

- broj mjesta je ograničen. Na putovanju može sudjelovati najviše 16 ljudi. Putujemo s dva putnička kombija.

 

Mala ekipa, velika fora :)

 

 Pročitajte izjave izletnika: https://www.veseli-izleti.com/izjave-izletnika

 

 

Informacije o događaju

Početak događaja 01.04.2023. 05:00
Završetak događaja 09.04.2023. 23:00
Početak rezervacije 01.01.2023.
Broj slobodnih mjesta 15
Zadnji dan za prijavu 01.04.2023.
Pojedinačna cijena 9.900,00 kn

Cijene za grupu

Broj osoba: Cijena po osobi ( kn )
1 9.900,00
2 9.850,00
4 9.800,00
6 9.750,00
8 9.700,00

Newsletter

newsletter vrzenica

Ako želite istražiti ljepote Jadranske obale, otoke, planine, skrivene izvore, a imate samo jedan ili dva dana a pritom ne želite zalutati, potreban vam je vodič. Tu sam da vas povedem u avanturu :) Odlično poznajem prekrasne zakutke Lijepe naše, kroz koje ću vas povesti na mjesta gdje zastaje dah.

Pročitaj više...

Slobodno me nazovi

vlado matijevic

Imaš li bilo kakvih pitanja, slobodno me nazovi. Vrlo rado ću ti odgovoriti.

Zanima te neki izlet, a nisi sigurna/siguran imaš li dovoljno kondicije? Što ponijeti? Popust ako nekoga povedeš?

Slobodno me nazovi ili piši, biti će mi drago da ti mogu pomoći :)

Mob: + 385 95 913 6753
Svakim danom od 09-19 sati.

Pročitaj više...

Vlado je pronašao način da živi od hobija kojeg voli

 Kalendar događanja

Lipanj   2022
M T W T F S S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30