Veseli izleti - Veličanstveni Island, zemlja glečera i vulkana.

Veličanstveni Island, zemlja glečera i vulkana. 6-dnevna planinarska avantura.

Veličanstveni Island, zemlja glečera i vulkana. 6-dnevna planinarska avantura.

 

 

Kakvo mjesto! Island obiluje pejzažima koji se ne mogu usporediti s ničim na planeti. Ovaj otok usred Sjevernoatlantskog oceana, pun je čudesa. Od zadivljujuće prirodne ljepote, do šarene lokalne kulture, ovdje se još uvijek odvija dramatična povijest planete zemlje.

 

Gdje: Zagreb, Arena centar, parkiralište kog glavnog ulaza. Pogledaj kartu:
Kada: 15.08.2023. u 06 sati
Kako: Putničkim kombijem s 8-16 mjesta. Mala ekipa, velika fora :)

 

Plan puta:

1. dan. Krećemo u avanturu, uzbuđeni kao djeca koja su dobila bombonijeru 😀

Polazak iz Zagreba je u 06 sati. Dolazak na aerodrom u Beču oko 11 sati. Direktnom linijom prelazimo 4000 km i stižemo u Reykjavik u 15:40. Transfer do apartmana. Smještaj, odmor, samostalno istraživanje grada.

 

2. dan. Slapovi Seljalandsfoss i Skogafoss, crna plaža Reynisfjara

Danas uživamo u jedinstvenoj, netaknutoj i očaravajućoj Islandskoj prirodi. Vodim vas južnom obalom, zemljom slapova, ledenjaka i crnih plaža. Posjetit ćemo najjužnije mjesto na otoku, Vik y Myrdal. Posebno je zanimljiv posjet slapu Seljalandsfoss, jer staza vodi iza samog slapa, od kuda ćemo uživati u jedinstvenoj perspektivi. U nastavku nas čeka slap Skogafoss, koji se spektakularno obrušava s visine od 60 metara. Zatim posjećujemo jednu od najljepših plaža na otoku, crnu i zavodljivu Reynisfjaru, pred kojom se prostire Atlantski ocean.

Polazak: 09 sati
Povratak: 19 sati

 

3. dan. Landmannalaugar, šarene planine u rezervatu prirode Fjallabak

Izuzetno šarene planine okružuju dolinu Landmannalaugar. Bogato obojene padine, daju izvanredan kontrast blistavim poljima opsidijanske lave. Ono što još više pridonosi vrijednosti ovog mjesta, je prirodni vrući izvor vode u kojem se posjetitelji mogu slobodno okupati tijekom cijele godine. Istraživanje ovog izvanrednog mjesta, jedna je od najboljih stvari koje ljubitelj prirode može učiniti na Islandu.

Polazak: 08 sati
Povratak: 22 sata

 

4. dan. Nacionalni park Snaefellsjokull na poluotoku Snæfellsnes

Nacionalni park Snæfellsjökull nalazi se na poluotoku Snæfellsnes i jedan je od tri Nacionalna parka na Islandu. Smješten na sjeverozapadu, nudi nam vrhunske atrakcije: obilazak plaže Ytri tunga, na kojoj se druže tuljani. Arnarstapi-ribarsko selo, gdje možemo probati vrhunsku riblju juhu, dok je kruna dana uspon na Kirkyufel-najfotografiraniju planinu Islanda.

Polazak: 09 sati
Povratak: 21 sat

 

5. dan. Nacionalni park Thingvellir, gejzir Strokkur, slap Gullfoss

Danas idemo u nacionalni park Thingvellir. Zanimljivo je spomenuti da se upravo na ovom mjestu, susreću Euroazijska i Sjevernoamerička kontinentalna tektonska ploča. Šetat ćemo predivnim mjestom između stijena okamenjene lave, proći geotermalno područje s kipućim blatnim jamama i eruptirajućim gejzirom. Svakako ćemo posjetiti najpoznatiji Islandski slap, Zlatni slap.

Polazak: 09 sati
Povratak: 15 sati

 

6. Dan. Ispunjeni novim iskustvima vraćamo se doma, ali dio nas zauvijek ostaje na Islandu

Prijepodnevna šetnja Reykjavikom. Avion polijeće u 16:20. U Beču smo u 22:50, a dolazak u Zagreb je oko 04 sata.

 

 

Zanimljivo:

Slapovi Seljalandsfoss i Skogafoss, plaža Reynisfjara

Vodopad Seljalandsfoss je dio rijeke Seljalandsá, koja potječe ispod ledenjaka Eyjafjallajökull.

Zbog blizine vodopada cesti i impresivnih prirodnih značajki, to je jedan od najpoznatijih i najposjećenijih slapova u zemlji. Veličanstven i slikovit, jedno je od najfotografiranijih obilježja na cijelom Islandu.

Kaskada slapova pada s visoke litice, nekada je obilježavala obalu zemlje. More se sada povuklo i smjestilo u nizini, a možemo ga vidjeti sa slapa.

Najistaknutije obilježje Seljalandsfoss-a je staza koja se proteže oko njega. Stijene iza slapova imaju široku pećinu, a stijene i staze omogućuju gostima da ljeti u potpunosti okruže slap.

Iako je prilika očaravajuća, posjetitelji trebaju biti spremni smočiti se, zbog maglice od slapa koja stijene čini klizavima.

Nakon posjeta Seljalandsfossu, ukoliko bude vremena, nastavljamo prema sjeveru do slapa Gljúfrabúi, koji je djelomično skriven iza stijene. Zbog velike popularnosti Seljalandsfoss-a, Gljúfrabúi se uveliko smatra skrivenim draguljem, jer ga je lako previdjeti.

Skógafoss se također obično posjećuje uz obližnji Seljalandsfoss. Vodopad pada s iste visine i iako ga nije moguće okružiti. Mnogo je snažniji i povezaniji s legendom o skrivenom blagu diva.

 

Landmannalaugar, šarene planine u rezervatu prirode Fjallabak

Najistaknutija prirodna atrakcija je sam jedinstveni krajolik. Planine su sačinjene od riolita, dok su drugi geološki elementi poput sumpora, željeza i mahovine obojili padine u različitim nijansama smeđe, žute, roze, crvene i plave boje. Riolit je magnetna vulkanska stijena.

Ljeto je najbolje vrijeme za posjetiti Landmannalaugar jer tada otkriva svoje živopisne boje i krajolik u svom punom sjaju. Najbolje je istražiti područje pješice, a to je ljeti najugodnije.

Landmannalaugar je nevjerojatan i primamljiv ljeti i zimi. Međutim, za automobile, ovo je područje dostupno samo od lipnja do rujna. U ostatku godine, uvjeti su ovdje surovi. Rijeke nabujaju, ceste poplave, a snijeg je visok, te je ovo područje dostupno samo specijaliziranim super džipovima.

Šarene planine okružuju polja lave koja se protežu u dolinama. Hodajući među neobičnim kamenim formacijama, osjećate kao da kročite nekim drugim planetom.

Landmannalaugar je prepun fascinantnih planinarskih staza. Duljina i težina staza vrlo su raznolike kao i krajobraz kroz koje prolaze. Najpopularnije kratke staze su one koje prolaze kroz polje lave Laugahraun i vode do vulkana Brennisteinsalda i Bláhnúkur.

Landmannalaugar je također početna ili završna točka poznatog Laugavegur Trek-a, koji je National Geographic časopis, uvrstio među najbolje staze na svijetu.

Prirodni rezervat Fjallabak poznat je po divljim i surovim krajolicima sa šarenim planinama i dubokim dolinama. Vulkan prekriven ledenjakom, Torfajökull, oblikovao je područje kroz mnoge vulkanske erupcije i veliku količinu geotermalnih aktivnosti, vidljivih i danas.

Ovo je područje najveće ritolitno područje na Islandu i drugo najveće geotermalno područje nakon Grímsvötna, koje je skriveno duboko unutar moćnog ledenjaka Vatnajökul. Vrući izvori i geotermalni bazeni u Landmannalaugaru, samo su jedan od znakova velike geotermalne aktivnosti u regiji.

Podnožje prirodnog rezervata Fjallabak staro je oko 8–10 milijuna godina. Središnji vulkan je eruptirao više puta u posljednjih 10 000 godina, a posljednja erupcija dogodila se 1480. godine. Ta je erupcija formirala većinu lokaliteta koje danas možemo vidjeti u Landmannalaugaru.

 

Nacionalni park Snaefellsjokull na poluotoku Snæfellsnes

Kirkjufell je izrazito oblikovan vrh koji se nalazi na sjevernoj obali Islandskog poluotoka Snæfellsnes. Zbog dramatične formacije i odličnog obalnog položaja, Kirkjufell je najfotografiranija planina Islanda.

S vrhunca od 463 metra, Kirkjufell je impresivna znamenitost. Kroz stoljeća, Kirkjufell-ove upečatljive padine djelovale su kao vizualna orijentacija pomorcima i putnicima. U novije vrijeme, podjednako privlači amaterske i profesionalne fotografe.

Nekoliko minuta hoda od Kirkjufell-a nalazi se spokojan i savršeno smješten vodopad Kirkjufellsfoss, izvrsna tema za fotografe koji lako mogu uokviriti planinu u pozadini. Unatoč svojoj relativno maloj visini, Kirkjufellsfoss-ov blagi tok i dramatične razlike između godišnjih doba, čine ga impresivnim kao i neki od većih slapova Islanda.

U podnožju planine posjetitelji mogu pronaći jezero. Za mirnih i vedrih dana, ovo jezero odražava savršenu zrcalnu sliku Kirkjufell-a. To pridonosi fantastičnim mogućnostima fotografije u ovom području.

Ljubitelji serije Igra prijestolja, prepoznat će Kirkjufell kao mjesto snimanja iz 7. Sezone.

Ytri Tunga je plaža na poluotoku Snæfellsnes. Za razliku od mnogih plaža na Islandu, Ytri Tunga nema crni pijesak, već zlatni.
Pored ledenjačke lagune Jökulsárlón i poluotoka Vatnsnes, Ytri Tunga je najpouzdanije mjesto na Islandu za promatranje tuljana. Možemo ih vidjeti na moru, na stijenama koje strše iz vode i na plaži. Najbolje vrijeme da ih vidimo su ljetni mjeseci. Na Islandu živi nekoliko vrsta tuljana. Harbour, prstenasti i sivi tuljan.

 

Nacionalni park Thingvellir, gejzir Strokkur, slap Gullfoss

Strokkur je islandski najposjećeniji aktivni gejzir. Jedna je od tri glavne atrakcije na svjetski poznatoj turi „Zlatni krug“, i ujedno najtraženiji izlet na Islandu. Gejzir eruptira redovito, svakih 5-10 minuta, izbacujući vodu 20-ak metara visoko, iako ponekad zna izbaciti vodu i do 40 metara.

Gejzir Strokkur je osnovno obilježje doline Haukadalur. Dolina Haukadalur, međutim, ima i mnoge druge osobine zbog kojih ga vrijedi posjetiti. Prirodne ljepote područja oblikovane su silama zemlje; para iz zemlje, vrući izvori, jame od blata i drugi mali gejziri zasađeni su okolo, a samo tlo je živo obojeno elementima poput sumpora (žuto), bakra (zeleno) i željeza (crveno).

Aktivni gejziri poput Strokkura rijetki su širom svijeta, zbog činjenice da moraju biti ispunjeni brojni uvjeti da bi se mogli formirati. Tako ih nalazimo samo u određenim dijelovima visoko geotermalnih područja.

Prvi uvjet koji je neophodan je intenzivan izvor topline; magma mora biti dovoljno blizu površine zemlje da bi stijene mogle biti dovoljno tople da prokuhaju vodu. S obzirom na to da se Island nalazi na vrhu doline razdvajanja između Sjevernoameričke i Euroazijske tektonske ploče, ovaj je uvjet ispunjen u većem dijelu zemlje.

Drugo, potreban je izvor tekuće podzemne vode. U slučaju Strokkur to dolazi s drugog najvećeg ledenjaka u zemlji, Langjökull. Talina iz ledenjaka tone u okolnu poroznu stijenu lave i putuje pod zemljom u svim smjerovima.

Napokon, potreban je složen vodovodni sustav koji omogućuje erupciju gejzira. Iznad intenzivnog izvora topline, mora biti prostora da se tekuća voda sakuplja poput rezervoara. Iz ovog bazena mora se otvoriti otvor na površini. Taj otvor mora biti obložen silicijem, tako da kipuća voda koja se diže ne može pobjeći prije erupcije.

Gullfoss (Zlatni vodopad) jedan je od najslavnijih i najomiljenijih slapova Islanda, koji se nalazi u kanjonu rijeke Hvíte na jugozapadu Islanda.

Voda u rijeci Hvíta putuje s ledenjaka Langjökull, prije nego što se spusti s 32 metra visine, niz Gullfossove dvije etape u dramatičnom prikazu snage prirode. Ovo nevjerojatno mjesto, vidi većina posjetitelja, jer se nalazi na razgledavanju Zlatnog kruga.

Ljeti otprilike 140 kubnih metara vode padne niz slap svake sekunde. Uz takvu energiju, posjetitelji ne bi trebali biti iznenađeni kad se nađu natopljeni moćnim sprejom slapa ako se previše približe.

Najveća atrakcija u parku, su izložene Sjevernoamerička i Euroazijska tektonska ploča. To je jedina regija na svijetu u kojoj na kopnu možete vidjeti geologiju poput ove.

Zamislite, prošetat ćemo se Sjevernoameričkom tektonskom pločom, gdje ćemo pročitati više o fascinantnoj formaciji i povijesti ovog područja.

 

 

Kome je namijenjena ova avantura?

Nema nikakvih ograničenja tko može sudjelovati u ovoj avanturi. Ako se voliš kretati, i želiš kombinirati odmor s aktivnostima na otvorenom, tada je ova tura baš za tebe.
Možeš biti početnik ili iskusan planinar. Ovo putovnje nije osmišljeno da te dovede do tvojih granica, već da ti pruži odličan spoj odmora i aktivnosti, a to je sjajan spoj onoga što voliš s onim što tvoje tijelo zaslužuje.

Ako voliš putovati, istraživati, upoznavati nove ljude i družiti se,
tada je ova tura stvorena za tebe.

Preporučuje se da imaš razumnu razinu kondicije za sudjelovanje na planinarenju. Ni jedan izlet nije pretežak, a sve naravno vodi iskusan planinarski vodič, koji je tu da ti pomogne. Imamo dovoljno vremena svaki dan da dovršimo hodanje. Pratimo tempo najsporijeg i nema žurbe, a prvenstveni cilj je uživanje. Ako ti se koji dan ne hoda, slobodno ostaneš u apartmanu i uživaš u sunčanju, kupanju ili šetnji. Samo lagano, na odmoru si i cijeli svijet je tvoj :)

Nekim danima ćemo hodati više, a nekada manje. Na nekim dijelovima, staza je tehnički zahtjevnija, a negdje je lagana. Ture su između 7-15 km., po različitom terenu. Iskusan planinarski vodič bit će ti pri ruci cijelim putem, i pokazati ti skrivene ljepote.

Čovjeku tijekom godine treba nekoliko kraćih pauza-odmaka od svakodnevice. Ovo sadržajno putovanje odmaknut će te daleko od svakodnevne rutine i pružiti priliku da uroniš u vlastitu nutrinu i zapitaš se tko si zapravo i kuda ideš?

 

Preporučujem ponijeti vodootpornu odjeću i cipele

Na udaljenim područjima Atlantskog oceana, na primjer Island, Azori, Tenerife, vrijeme zna biti krajnje nepredvidivo. U pola dana nekoliko puta se izmijene verda i kišna razdoblja. U tom slučaju dobro je imati vodootpornu odjeću i cipele, jer kada ostanete suhi i raspoloženje ostaje vedro.

Osnovna preporučena oprema:

- Vodootporni šuškavac s kapuljačom
- Vodootporna navlaka za hlače sa širokim nogavicama (lagano se navuku preko gojzerica)
- Gojzerice premazane silikonskim i impregnacijskim sprejom
- Pončo. To je prozračna kabanica koja prekriva glavu, ruksak, tijelo i noge do koljena

Držite se veselo

Bez obzira na vremenske prilike i dužinu staze, imajte na umu da bi vidjeli vrhunske prizore na kraju svijeta, trebate se potruditi. Na mnoga mjesta na koja ćemo ići ne vodi cesta. Jedini način je pješice, uporno i s voljom. Teka tada možete istinski uživati u vlastitom postignuću, jer na tim mjestima nema masovnog turizma, samo mir i nadahnuće.

"Život je ili odvažna pustolovina ili nije ništa."

Helen Keller

Gdje ćemo biti smješteni?

Uvijek odabirem prostrane, dvosobne, dvokrevetne, potpuno namještene apartmane. Opremljena kuhinja, kupaona i terasa su vam na raspolaganju. Pogledajte primjer smještaja.

 

 

 

Cijena avanture uključuje:

- Povratna avionska karta Beč – Reykjavik – Beč uključuje:
    1. srednja torba (mjere do 50 cm x 40 cm x 23 cm) u kabini iznad glave
    2. manja torba-ruksak (mjere do 40 cm x 30 cm x 20 cm) u kabini ispod sjedala
    3. brza sigurnosna provjera
    4. aerodromska pristojba
    5. rezervirano sjedalo
- smještaj u potpuno opremljenom apartmanu 3* u Reykjaviku, 2-krevetne sobe, 5 noći.
- turistička taksa
- mjesto u putničkom kombiju s 8 mjesta
- transfer putničkim kombijem Zagreb – Beč –Zagreb
- organizaciju putovanja
- svakodnevne izlete po planu putovanja
- iskusnog planinarskog vodiča koji je s vama tijekom cijelog putovanja

 

Cijene i rezervacije:

- redovna cijena je 9400 kn i platiti možete na 3 rate
- popust od 500 kn možete ostvariti ako se odlučite za jednokratno plaćanje i tada cijena iznosi 8900 kn
- kod za popust: island500
- ako se odlučite za plaćanje na rate, nakon rezervacije ću vam poslati plan otplate na 3 rate
- cijene avio karata i smještaja se mijenjaju, pa se mijenja i konačna cijena ovog aranžmana. U trenutku vaše uplate, osigurali ste cijenu
- doplata za jednokrevetnu sobu iznosi 2550 kn za 5 noći
- nakon rezervacije, navedeni iznos trebate uplatiti u roku 2 radna dana. Ako ne zaprimim vašu uplatu u navedenom roku, smatram da ste odustali od puta, te se vaša rezervacija otkazuje

 

Što ako odustanem od putovanja?

 

Primjenjuju se "OPĆI UVJETI POSLOVANJA Čl. 4"

4. OTKAZIVANJE ARANŽMANA/IZLETA OD STRANE PUTNIKA

Ako KLIJENT otkaže uplaćeno višednevno putovanje, ORGANIZATOR od ukupne cijene zadržava:
- 61 i više dana prije polaska, 0% cijene aranžmana
- 60-51 dana prije polaska, 25% cijene aranžmana
- 50-41 dana prije polaska, 50% cijene aranžmana
- 40-31 dana prije polaska, 75% cijene aranžmana
- 30-00 dana prije polaska, 100% cijene aranžmana

- preporučujem paket putnog osiguranja koji možete ugovoriti kod jednog od osiguravatelja:
    - dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka u inozemstvu
    - osiguranje od posljedica nesretnog slučaja
    - osiguranja od otkaza putovanja
    - osiguranja prtljage

Ako je klijent odabrao plaćanje na rate, uplaćene rate se ne vraćaju.


Napomene:

- sobe su 2-krevetne (bračni krevet) u prostranom opremljenom apartmanu 3*. Ako dolazite sami, bit ćete smješteni s još jednom osobom istog spola u sobi

- obratiti pažnju na zadane dimenzije torbi. Ako torbe bubu veće ili teže, potrebno je platiti dodatnu naknadu. Dodatna naknada (50 € u jednom smjeru) nije uključena u cijenu, a plaća se pružatelju usluga na licu mjesta

- službeni jezik: islandski. Valuta: Islandska kruna. 100 kruna – 5 kuna

- preporučujem proučiti "Opće uvjete poslovanja" koji reguliraju međusobne odnose i prava

- potrebno je imati važeću osobnu iskaznicu na dan putovanja

- preporučujem ponijeti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Saznaj više: https://bit.ly/2EQ0yDQ

- kako besplatno izvaditi Europsku karticu zdravstvenog osiguranja u 30 sekundi: https://bit.ly/2Luj4qv

- broj mjesta je ograničen. Na putovanju može sudjelovati najviše 16 ljudi. Putujemo s 2 putnička kombija. Mala ekipa, velika fora :)

 

 

Informacije o događaju

Početak događaja 15.08.2023. 06:00
Završetak događaja 20.08.2023. 18:00
Početak rezervacije 01.06.2023.
Broj slobodnih mjesta 15
Zadnji dan za prijavu 15.08.2023.
Pojedinačna cijena 9.400,00 kn

Cijene za grupu

Broj osoba: Cijena po osobi ( kn )
1 9.400,00
2 9.350,00
4 9.300,00
6 9.250,00
8 9.200,00

Newsletter

newsletter vrzenica

Ako želite istražiti ljepote Jadranske obale, otoke, planine, skrivene izvore, a imate samo jedan ili dva dana a pritom ne želite zalutati, potreban vam je vodič. Tu sam da vas povedem u avanturu :) Odlično poznajem prekrasne zakutke Lijepe naše, kroz koje ću vas povesti na mjesta gdje zastaje dah.

Pročitaj više...

Slobodno me nazovi

vlado matijevic

Imaš li bilo kakvih pitanja, slobodno me nazovi. Vrlo rado ću ti odgovoriti.

Zanima te neki izlet, a nisi sigurna/siguran imaš li dovoljno kondicije? Što ponijeti? Popust ako nekoga povedeš?

Slobodno me nazovi ili piši, biti će mi drago da ti mogu pomoći :)

Mob: + 385 95 913 6753
Svakim danom od 09-19 sati.

Pročitaj više...

Vlado je pronašao način da živi od hobija kojeg voli

 Kalendar događanja

Lipanj   2022
M T W T F S S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30