Veseli izleti - Pečuh, špilja Abaliget i muzej Denver. Jednodnevni izlet.-Kultura

Pečuh, špilja Abaliget i muzej Denver. Jednodnevni izlet.

pecuh izlet vikend

Pečuh. Europska prijestolnica kulture 2010. godine. Jedan od najljepših gradova u Mađarskoj. „Grad mira“ nagrada koju je UNESCO dodijelio Pečuhu zbog promicanja manjinskih kultura i tolerancije. 

Gdje: Zagreb, MSU, Av. Dubrovnik 17, sjeverno parkiralište
Kada: 30.09.2017. u 06:00 sati
Kako: Putničkim kombijem s 8 mjesta. Mala ekipa, velika fora :)

Plan puta:

Vozimo se u pravcu Đurđevca, Virovitice, i preko graničnog prijelaza Terezino Polje, ulazimo u Mađarsku. Nastavljamo put do planine Meček, koja krije mnoge zanimljivosti. Obilazimo špilju i muzej. Slijedi nastavak putovanja do Pečuha-europska prijestolnica kulture 2010. godine, te razgled jednog od najljepših gradova u Mađarskoj. „Grad mira“ nagrada koju je UNESCO dodijelio Pečuhu zbog promicanja manjinskih kultura i tolerancije. Znamenitosti koje svakako treba razgledati s vodičem su: Gazi Kasim Pašina džamija, Barbakan (biskupska tvrđava), Bazilika sv. Petra i Pavla, Szecheny trg, Kiraly ulica. 

Zanimljivo:

Nadomak Pečuha, podno planine Meček, nalazi se gotovo dva kilometra duga špilja Abaliget, koja je ujedno i jedna od najvećih atrakcija Nacionalnog parka Dunav - Drava. S obzirom na činjenicu da je mnogim stanovnicima Hrvatske gotovo posve nepoznata informacija da na nešto više od sat vremena vožnje od Osijeka postoji turistička atrakcija kakva je špilja Abaliget sa stalaktitima i stalagmitima, koja može parirati i glasovitoj Postojnskoj jami u Sloveniji, slobodno možemo reći kako je ovo jedna od najbolje čuvanih pečuških turističkih tajni.
Špilja duga 1764 metra, za čiji je obilazak potrebno čak 45 minuta, uređena je za razgled prema najsuvremenijim standardima još 2001. godine. Bila je to prigoda za gradnju staze, koja je osvijetljena cijelom dužinom, a njezin obilazak moguć je isključivo u pratnji stručnog vodiča, koji nažalost tumači samo na mađarskom i njemačkom jeziku. No, bez obzira na tu manjkavost, riječ je o iznimnoj atrakciji, jer je ova špilja i jedno od prirodnih staništa šišmiša. Inače, visina špilje u pojedinim dijelovima ne prelazi više od metra, pa se tijekom šetnje morate i provlačiti kroz “uska grla”, dok vodič dio puta osvjetljava tek baterijskom lampom, šetnja špiljom na trenutke stvara dojam ulaska u neki od filmova na temu Indiane Jonesa.

SKLONIŠTE OD TURAKA
Nakon spusta na drugu stranu pečuške planine stiže se u dolinu u kojoj se nalazi selo Abaliget i jezero Orfu. Ime tog sela dolazi od riječi Aba, što označava oca i Liget, što se odnosi na karakter krajolika. Smatra se da je špilja formirana prije pola milijuna godina, a potok koji teče duž špilje najduži je takav potok južnog Podunavlja i vodom opskrbljuje čak dva umjetna jezera, koja izletnicima u Abaligetu tijekom ljetnih mjeseci nude veslanje, ribolov, ali i mogućnost kupanja.
Arheološka istraživanja pokazuju da je ova špilja korištena kao sklonište još u pretpovijesno doba, a prema lokalnoj legendi okolno stanovništvo u špilju se skrilo i pred napadom Turaka. No, izdajice su prokazale Turcima gdje se skrilo stanovništvo, pa su ih Turci iz špilje pokušali istjerati paleći vatru i puštajući dim u špilju. Mađarsko stanovništvo povuklo se na drugu stranu pećine, gdje su otkrili tajni prolaz i potom su Turke napali s leđa i oslobodili selo. Iako je ova priča tek legenda, činjenica je da seoska župa čuva zapise o pećini još iz 1758., a u kojem tadašnji župni vikar Anthony Riedl spominje špilju pod nazivom Paplika. Stoga se ime Paplika koristi i danas.

PODZEMNE TOPLICE
Nakon Drugog svjetskog rata špilja je bila posve zanemarena, a turistička zajednica pod svoje će je upravljanje preuzeti tek 1957. Ali tek nakon uvođenja rasvjete i mjera sigurnosti te uređenih nogostupa, špilja je ponovno otvorena za javnost. Godine 1996. špilja postaje dio Nacionalnog parka Dunav - Drava. Inače, zanimljivo je i kako je u špilji bez obzira na vanjske uvjete, tijekom cijele godine uravnotežena klima s vlažnosti od 97 posto i prosječnom temperaturom od 12,6 stupnjeva Celizijevih. I na kraju jedna medicinska zanimljivost. Zbog toga što zrak u špilji sadrži antiupalne kalcijeve ione, smatra se da je boravak u špilji pogodan za osobe koje pate od bolesti dišnog sustava - kroničnog bronhitisa, astme, bronhitisa, odnosno da špilja ima učinak jednak onome u slanim sobama, pa je ovo podzemlje nedavno dobilo status toplica.

BIZARNI MUZEJ
Zbog smanjenih prirodnih staništa i lovišta danas je broj šišmiša značajno smanjen, a jedno od njihovih posljednjih prirodnih staništa upravo je špilja u Abaligetu. Upravo pokraj nje načinjen je i jedinstveni Muzej šišmiša (Denver muzej), koji je otvoren 2004. godine. Izložba se sastoji od fotografija visoke rezolucije, replika staništa šišmiša, interaktivnih računalnih karata i brošura, koje pružaju uvid u svijet ugrožene vrste šišmiša. Posjetitelji mogu saznati više o povijesti istraživanja šišmiša, ali i vrstama šišmiša koji žive u Mađarskoj, njihovim staništima, hranjenju i navikama razmnožavanja.

RADNO VRIJEME I CIJENE
Razgledavanje špilje započinje u pratnji vodiča točno svaki puni sat. Špilja je od 15. ožujka do 15. listopada otvorena od 9 do 18 sati, a od 16. listopada do 14. ožujka od 10 do 15 sati. Cijena ulaza je 1000 foritni (25 kuna) za odrasle, odnosno 800 Ft (20 kn) za učenike i umirovljenike, dok je za djecu do tri godine ulaz besplatan. Ulaz u Muzej šišmiša dodatno se plaća 450 Ft (12 kn), odnosno 350 Ft (9 kn) za učenike i umirovljenike. Za posjet špilji nužna je topla odjeća i zatvorena obuća.

Što ponijeti?

Oprema: ruksak, kabanica ili kišobran
Hrana i piće za cijeli dan: voda, sendviči, voće, suho voće, čokolada, keksi...
Odjeća: Topla jesenska odjeća. U špilji je konstantna temperatura 10 stupnjeva.

 

Cijena izleta uključuje:
- prijevoz putničkim kombijem, 8 mjesta
- ovlaštenog turističkog pratitelja
- troškove cestarine i goriva
- organizaciju putovanja

Cijena ne uključuje ulaznice za objekte koji se posjećuju po želji:

Muzej u Szigetvaru: 1850 HUF - 45 KN
Džamija Gazi Kasim paše: 1000 HUF - 25 KN
Špilja Abaliget: 1000 HUF - 25 KN
Muzeje Denver: 450 HUF - 11 KN

Napomene:

- mjesto možete rezervirati najkasnije 10 dana prije polaska.

- nakon rezervacije, navedeni iznos trebate uplatiti u roku 2 radna dana. Ukoliko ne zaprimim vašu uplatu u navedenom roku, smatram da ste odustali od puta.

- u Mađarsku možete s osobnom iskaznicom. Provjerite valjanost vaše osobne iskaznice na dan putovanja.

- forinte možete kupiti u Mađarskoj. Prije obilaska idemo u mjenjačnicu. Srednji tečaj: 1000 HUF - 25 KN.

Informacije o događaju

Početak događaja 30.09.2017. 06:00
Završetak događaja 30.09.2017. 21:00
Početak rezervacije 27.08.2017.
Broj slobodnih mjesta 0
Zadnji dan za prijavu 18.09.2017.
Pojedinačna cijena 230,00 kn
Lokacija Pečuh

Cijene za grupu

Broj osoba: Cijena po osobi ( kn )
4 225,00
8 220,00
Sva mjesta su popunjena. Više ne prihvaćamo rezervacije za ovaj događaj. Za informaciju o sljedećem terminu upišite se u newsletter.

Karta

Newsletter

newsletter vrzenica

Ako želite istražiti ljepote Jadranske obale, otoke, planine, skrivene izvore, a imate samo jedan ili dva dana a pritom ne želite zalutati, potreban vam je vodič. Tu sam da vas povedem u avanturu :) Odlično poznajem prekrasne zakutke Lijepe naše, kroz koje ću vas povesti na mjesta gdje zastaje dah.

Pročitaj više...

Slobodno me nazovi

vlado matijevic

Imaš li bilo kakvih pitanja, slobodno me nazovi. Vrlo rado ću ti odgovoriti.

Zanima te neki izlet, a nisi sigurna/siguran imaš li dovoljno kondicije? Što ponijeti? Popust ako nekoga povedeš?

Slobodno me nazovi ili piši, biti će mi drago da ti mogu pomoći :)

Mob: 095 913 6753
Svakim danom od 09-19 sati.

Pročitaj više...

Vlado je pronašao način da živi od hobija kojeg voli: otkriva ljudima planine i prirodne ljepote.

 Kalendar događanja

Kolovoz   2021
M T W T F S S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31