Veseli izleti - Mediteranska hiking avantura na Malti.

Malta, biser Mediterana. 6-dnevna planinarska avantura.

Malta, biser Mediterana. 6-dnevna planinarska avantura.

 

 

Maltu možemo istraživati na razne načine, no najbolje je pješice, a idealno vrijeme za posjet je od veljače do studenog. Vremenski uvjeti su odlični, kao da se proljeće stalno budi. Malta ima iznimnu povijest staru 7000 godina. Svakako valja istaknuti najstarije megalitske građevine na svijetu, starije i od piramida. Feničani, Kartažani, Rimljani, Turci, Arapi, prolazili su ovuda i ostavljali trag u ovoj iznimnoj kulturi.

 

Gdje: Zagreb, aerodrom Franjo Tuđman
Kada: 01.03.2023. u 06:00 sati
Kako: Direktnom avio linijom iz Zagreba

 

Plan puta:

1. dan - Polazak

Sastanak na aerodromu Franjo Tuđman kraj pulta informacije, 2 sata prije polijetanja aviona. Podjela avio karata, osnovne informacije o putu. Nakon dva sata leta slijećemo u Maltu. Vodim vas do dućana gdje kupujemo potrepštine. Smještaj u apartmanima, slobodna večer za istraživanje.


2. dan - Plaže i litice

Krećemo na zapadnu obalu. Udaljavamo se od naseljenih mjesta i lutamo liticama i plažama, a pogled nam se prostire preko Mediteranskog mora na Tunis. Svakako ćemo posjetiti toranj djevice Marije, koji je poslužio kao scena u filmu Grof Monte Cristo kao zloglasni zatvor Chateau d’If?


3. dan – Tvrđave, hramovi, tornjevi

Naše istraživanje počinje na sjeveru otoka u gradiću Xlendi. Nakon uspona na impozantnu Citadelu, s koje se pruža fantastičan pogled na cijeli otok, šetnju nastavljamo glavnim trgom u mjestu Tokk. Nastavljamo do grada Xaghara, gdje se nalazi Ggantija, kompleks megalitskih hramova koji datiraju 3600 godina pr. n. e. Ime kompleksa potiče od vjerovanja da su divovi gradili te hramove, jer neki od tih kolosalnih kamenih blokova teže preko 20 tona. To je i danas misterija, ako uzmemo u obzir podizanje tolikih tereta bez kotača, dizalica i mehanizacije.


4. dan – Povijesni gradovi

Ovo jutro obići ćemo tri povijesna grada Senglea, Vittoriosa i Cospicua, koji se smatraju kolijevkom povijesti Malte. Sjedište Malteških viteza je bilo upravo u Vittoriosi. Ta su tri grada zadržala velik dio svog srednjovjekovnog romantičnog šarma. Vozimo se do šarmantnog grada Marsaxlokk, najveće ribarske luke na Malti. Izvrsni riblji restorani odličan su izbor za ručak, uz pogled na šarene brodove u neposrednoj blizini.


5. dan – Stari grad Valletta i posjet katedrali Sv. Ivan, povratak

Zadnji dan ćemo nastaviti istraživanje glavnog grada Valletta. Obići ćemo utvrđeni stari grad, koji su izgradili vitezi reda Sv. Ivan u 16 stoljeću, posjetiti katedralu Sv. Ivana, te po želji obići muzej Grandmaster. Nakon ranijeg ručka, krećemo prema aerodromu i polijećemo u 15:15. Uživajući u letu preko mediterana, pogled će nam mamiti Sicilija, Napulj, Zadar, Zagreb i u 17:30 slijećemo u Beč. Na aerodromu nas dočekuje vozač i sigurnom rukom nas dovozi u Zagreb oko 22 sata.


 

Zanimljivo:

Malta je otok za četvrtinu manji od Krka. Kako nije vulkanskog porijekla, nije visok. Najviši vrh Malte, Ta Dmejrek ima neznatnu visinu od samo 253 m. Na tom zanimljivom otoku živi oko 400 000 ljudi, službeni jezik je malteški (govore i engleski), valuta je euro, a u Europskoj uniji su od 2004.

Malta ima iznimnu povijest koja datira još od kamenog doba.
Tijekom stoljeća zbog svog strateškog položaja, Maltom su vladale mnoge sile. Šareni brodići „luzzu“ koje i danas možemo vidjeti na Malti, nasljeđe su iz razdoblja Feničana. Zatim su uslijedili Kartažani, Rimljani, Turci, pa Arapi koji ostaju na otoku 300 godina, te rade snažan utjecaj na formiranje Malteškog jezika. U srednjem vijeku Malta postaje domom pripadnicima viteškog reda iz Jeruzalema, danas poznatijim kao malteški viteški red. Sljedeći osvajač bio je Napoleon, koji je na putu za Egipat Maltu priključio Francuskoj. Nakon kratke vladavine Francuza, Malta postaje britanskom kolonijom. 1964. Malta postaje neovisna, a 2004. Postaje članica Europske unije.

Malta je katolička zemlja, a kršćanstvo je donio apostol sveti Pavao, koji je na ovom otočju doživio brodolom.

Usprkos mnogim utjecajima, Maltežani su uspjeli zadržati svoje običaje, jezik i osebujan temperament.

Zanimljivo je spomenuti, da se na Malti nalaze najstarije megalitske samostojeće građevine na svijetu. Nastale su u razdoblju od 3600 do 3000 godine prije nove ere, a to je više od 500 godine prije egipatskih piramida. Hramovi u Hagar Quimu i Mnaydri, najbolje su sačuvane građevine iz tog doba, te ih svakako vrijedi posjetiti. Građeni su od kamenih blokova, od kojih najveći teže i više od 20 tona.

Čudesan je vidik između blokova u zidu na usamljen otok Filflu koji izgleda kao velika odlomljena ploča, udaljena od obale 4-5 km. Filfla je danas zaštićeno gnjezdište ptica, pa je ljudima tamo pristup zabranjen.

Valetta Malta je glavni grad ovog prekrasnog malog otoka. Cijeli grad ima UNESCO-ov prestižan status svjetske kulturne baštine.

Centrom grada dominira katedrala svetog Ivana, koja je remek djelo barokne arhitekture i umjetnosti, a većina građevina u tom dijelu potječe iz 16. Stoljeća.

Svakako treba spomenuti da Malta ima oko 2000 km asfaltiranih cesta i upravo je zbog odlične povezanosti lagana i dostupna za istraživanje. Cijeli je otok nastanjen i prožet životom, kulturom, poviješću.

Istraživati Maltu možemo na razne načine, no najbolje je pješice od listopada do travnja, jer tada je temperatura umjerena. Idealno vrijeme za posjet Malti je od veljače do svibnja, zbog buđenja proljeća. Vremenski uvjeti su idealni, sve je u cvatu. U tom periodu možemo očekivati dnevne temperature u rasponu od 15-25 stupnjeva. Temperature od lipnja do kolovoza su od 35-40 stupnjeva.

Postoje 62 pješačke ture, od kojih su mnoge podijeljene na tematske. Obilazak tvrđava i tornjeva, crkvi i katedrala, plaža i litica, prapovijesni gradovi i arheološke lokacije, muzeji i galerije, sela i gastro…

U lokalnoj ponudi možemo probati paprikaš od zečetine, jedno od izvornih i najpoznatijih malteških jela.

Puno toga možemo raditi na Malti. Od istraživanja povijesti koja je stara tisućama godina, do noćnog života koji se uspoređuje s Ibizom.

Zgodno je spomenuti da se na zapadnoj obali nalaze visoke strme litice, koje se okomito strmoglavljuju u more. Prizor je sličan parku prirode Telaščica na Dugom otoku. Na visokim se liticama nalazi toranj djevice Marije, s kojeg se pruža nenadmašan pogled na pučinu. Taj je toranj poslužio kao scena za fim Grof Monte Cristo. Sjećate li se scene kada je Grof Monte Cristo završio u zloglasnom zatvoru Chateau d’If? E, tamo ćemo ići. U zadnje vrijeme, Malta postaje popularna filmska destinacija. Zovu je mediteranskim mini Hollywood-om.

 

Cijena izleta uključuje:

- Povratna avionska karta Beč – Malta – Beč uključuje:
    1. srednja torba do 10 kg (mjere do 55 cm x 40 cm x 23 cm) u kabini
    2. manja torba (mjere do 40cm x 30cm x 20 cm) u kabini ispod sjedala
    3. brza sigurnosna provjera
    4. aerodromska pristojba
    5. rezervirano sjedalo
- smještaj u hotelu 3* s doručkom, 2-krevetne sobe, 4 noći. Pogledajte hotel: http://www.thestgeorgesparkhotel.com/en
- turistička taksa u hotelu
- putnički kombi s 8 mjesta za istraživanje Malte
- transfer putničkim kombijem Zagreb – Beč –Zagreb
- organizaciju putovanja
- iskusnog planinarskog vodiča

 

Što ako odustanem od putovanja?

Primjenjuju se "OPĆI UVJETI POSLOVANJA Čl. 4"

4. OTKAZIVANJE ARANŽMANA/IZLETA OD STRANE PUTNIKA

Ako KLIJENT otkaže uplaćeno višednevno putovanje, ORGANIZATOR od ukupne cijene zadržava:
- 61 i više dana prije polaska, 0% cijene aranžmana
- 60-51 dana prije polaska, 25% cijene aranžmana
- 50-41 dana prije polaska, 50% cijene aranžmana
- 40-31 dana prije polaska, 75% cijene aranžmana
- 30-00 dana prije polaska, 100% cijene aranžmana

- preporučujem paket putnog osiguranja koji možete ugovoriti kod jednog od osiguravatelja:
   - dragovoljno zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka u inozemstvu
   - osiguranje od posljedica nesretnog slučaja
   - osiguranja od otkaza putovanja
   - osiguranja prtljage

Ako je klijent odabrao plaćanje na rate, uplaćene rate se ne vraćaju.

 

Napomene:

- sobe su 2-krevetne (bračni krevet) u prostranom opremljenom apartmanu 3*. Ako dolazite sami, bit ćete smješteni s još jednom osobom istog spola u sobi

- obratiti pažnju na zadane dimenzije torbi. Ako torbe bubu veće ili teže, potrebno je platiti dodatnu naknadu. Dodatna naknada (50 € u jednom smjeru) nije uključena u cijenu, a plaća se pružatelju usluga na licu mjesta

- službeni jezik: malteški

- preporučujem proučiti "Opće uvjete poslovanja" koji reguliraju međusobne odnose i prava

- potrebno je imati važeću osobnu iskaznicu na dan putovanja

- preporučujem ponijeti Europsku karticu zdravstvenog osiguranja. Saznaj više: https://bit.ly/2EQ0yDQ

- kako besplatno izvaditi Europsku karticu zdravstvenog osiguranja u 30 sekundi: https://bit.ly/2Luj4qv

 

 

Informacije o događaju

Početak događaja 01.03.2023. 06:00
Završetak događaja 06.03.2023. 22:00
Početak rezervacije 01.01.2023.
Broj slobodnih mjesta 15
Zadnji dan za prijavu 01.03.2023.
Pojedinačna cijena 6.750,00 kn

Cijene za grupu

Broj osoba: Cijena po osobi ( kn )
1 6.750,00
2 6.700,00
3 6.650,00
4 6.600,00
5 6.550,00
7 6.500,00

Newsletter

newsletter vrzenica

Ako želite istražiti ljepote Jadranske obale, otoke, planine, skrivene izvore, a imate samo jedan ili dva dana a pritom ne želite zalutati, potreban vam je vodič. Tu sam da vas povedem u avanturu :) Odlično poznajem prekrasne zakutke Lijepe naše, kroz koje ću vas povesti na mjesta gdje zastaje dah.

Pročitaj više...

Slobodno me nazovi

vlado matijevic

Imaš li bilo kakvih pitanja, slobodno me nazovi. Vrlo rado ću ti odgovoriti.

Zanima te neki izlet, a nisi sigurna/siguran imaš li dovoljno kondicije? Što ponijeti? Popust ako nekoga povedeš?

Slobodno me nazovi ili piši, biti će mi drago da ti mogu pomoći :)

Mob: + 385 95 913 6753
Svakim danom od 09-19 sati.

Pročitaj više...

Vlado je pronašao način da živi od hobija kojeg voli

 Kalendar događanja

Lipanj   2022
M T W T F S S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30