Veseli izleti - Tenerife

tenerife

View the embedded image gallery online at:
https://veseli-izleti.com/galerija/65-tenerife#sigProId28faad2ccb

 

Otok vječnog proljeća i velikih suprotnosti. Na malom prostoru smjestile su se četiri klime. Tropska, umjerena, planinska i pustinjska. Raj za šetače i planinare.


Otok vječnog proljeća

Tenerife krasi izuzetno blaga klima tokom cijele godine. Prosječna zimska temperature je od 18-24°C, a veličinom ga možemo usporediti s Istrom.

Tenerife je najveći i najnaseljeniji od 7 Kanarskih otoka. Smješten je na istom meridijanu kao Florida i Karibi. 7 otoka koji čine Kanare, pripadaju Španjolskoj iako su od nje udaljeni 1500 km, a do Afričke obale, Maroka, dijeli ih samo 100 km.


4 klimatske zone

Jug otoka odlikuje tropska klima, gdje rastu banana, papaja, avokado... Sjever obiluje crnogoričnom šumom i krasi ga planinska klima. U sredini otoka smjestio se vulkan s najvišim vrhom Španjolske i najvećim kraterom na svijetu. Ovdje vlada pustinjska klima, gdje rastu mnogobrojni kaktusi, aloa vera...

Pico del Teide je 2007. godine upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi zbog jedinstvenog prirodnog krajolika kojemu se teksture i boje stalno mijenjaju, okružen “morem oblaka”, a koji je nastao zbog jedinstvenih atmosferskih prilika; ali i zbog toga što pruža dokaze o geološkim procesima koji točno određuju evoluciju oceanskih otoka. Veliki vulkan eruptira 5-6 puta u 1000 godina. Zadnja erupcija je bila 1909 godine.

Glavni sastavni dio Nacionalnog parka je Las Cañadas. Las Cañadas je zapravo krater. Smatra se da je krater nastao urušavanjem supervulkana te da je tako nastao krater promjera 17 kilometara, koji je ujedno i najveći krater na svijetu.

U blizini Las Cañadas nalaze se stijene nazvane Los Roques de Garcia ili jednostavno Los Roques. Los Roques su slikovite monolitne stijene koje su nakon erupcije ostale stršeći u moru magme, a utjecaj atmosfere ih nije uništio zbog čvrstog sastava. Najveća okomita stijena nazvana je LaCatedral.


Glavni grad

Santa Cruz je moderan grad s mnoštvom kulturnih spomenika i atrakcija za posjetitelje kao što su crkva Iglesia de la Concepción, tvrđava Castillo de San Juan Bautista, tradicionalna tržnica Nostra Signora d’Africa ili arhitektonski monument l’Auditorium de Tenerife (s krovom u obliku jedra) i trgovima, gdje se svake godine održava jedan od najpoznatijih svjetskih karnevala.

Desetak kilometara sjeverno od grada nalazi se poznata bijela plaža Las Teresitas, napravljena od pjeska doveženog iz pustinje što je razlikuje od svih ostalih plaža na otoku koje su “pokrivene” crnim vulkanskim pijeskom te uokvirene vulkanskom lavom.


Plaže, hoteli, turizam

Novosagrađeno turističko naselje na plaži Playa de las Americas je najposjećenije mjesto na otoku za one željne sunca i mora, koje se nastavlja na staro ribarsko mjesto Los Cristianos. Oba su danas prepuna hotela i apartmana, koji se protežu sve do Costa Adeje. Rivijera duga 10 km isključivo je namijenjena turizmu. Hoteli se redaju u nizu, jedan ljepši od drugoga. Zalaze i po nekoliko kilometara od mora u brda, i raznih su stilova – u obliku kineskih, tajlandskih, indonežanskih, maorskih građevina, s grčkim stupovima ili u obliku piramide – što im daje posebnu draž. Čaroliju doživljaja upotpunjuju krasni drvoredi i fontane.

Na pola puta između Aeropuerto Reina Sofia i glavnoga grada Santa Cruz, nalazi se manje mjesto Güimar. U tom gradiću pronađene su piramide. Za sad se ne zna tko ih je sagradio, ali se pretpostavlja da su izgrađene u obredne svrhe. Ukupno ih ima šest, a između njih se nalaze poravnati platoi i ozidani torovi u kojima su vjerojatno držane životinje namijenjene žrtvovanju.

 

 

Pin It

Newsletter

newsletter vrzenica

Ako želiš istražiti ljepote Jadranske obale, otoke, planine, skrivene izvore, a imaš samo jedan ili dva dana i ne želitš zalutati, potreban vam je vodič. Tu sam da vas povedem u avanturu :) Odlično poznajem prekrasne zakutke Lijepe naše, kroz koje ću te povesti na mjesta gdje zastaje dah.

Pročitaj više...

Slobodno me nazovi

vlado matijevic

Imaš neko pitanje? Slobodno me nazovi. Rado ću ti odgovoriti.

Zanima te neki izlet, a nisi sigurna/siguran imaš li dovoljno kondicije? Što ponijeti?

Slobodno me nazovi ili piši, biti će mi drago da ti mogu pomoći :)

Mob: + 385 95 913 6753
Ponedjeljak - petak od 09-19 sati.

Pročitaj više...

Vlado je pronašao način da živi od hobija kojeg voli

 Kalendar događanja

Listopad   2023
M T W T F S S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31