Veseli izleti - Majorka, biser Mediterana i omiljeno odredište Europljana
Ponedjeljak, 11 Listopad 2021 12:37

Majorka, biser Mediterana i omiljeno odredište Europljana

Piše:
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Najveći balearski otok dio je Španjolske, ima stjenovite planine, duboke kanjone, bujne šume i strme klisure. Dakle, sve što je potrebno za odličnu planinarsku avanturu.

Glavni grad Palma idealne je veličine za istraživanje pješice ili biciklom, jer se sve znamenitosti nalaze na malom području. Ulice sadrže brojne trgove na kojima se treba zaustaviti i osluhnuti lokalnu kulturu. Ako ne znaš odakle početi, ovdje sam osvijetlio neke od ključnih točaka Palme.

Majorka se nalazi u Sredozemnom moru i dio je balearskog otočja. Površinom je malo veća od Istre a udaljena je 170 kilometara od Španjolskog kopna i 260 kilometara od obale Afrike. To je omiljeno odredište Europljana jer se iz bilo kojeg dijela Europe tamo može doći za nekoliko sati leta avionom.

Istraži čari Majorke:

 

1. Katedrala svete Marije od Palme

 planinarenje izlet putovanje vikend druzenje upoznavanje godisnji odmor hiking treking veseli izleti barcelona malaga sevilla tenerife spanjolska gibraltar majorka daleka egzoticna 08

U srcu grada Palme nalazi se veličanstvena katedrala iz 13. stoljeća poznata i kao La Seu, koju obavezno trebaš posjetiti. Ova impozantna građevina od kamena pješčenjaka jedna je od najviših gotičkih građevina u Europi, smještena iznad parka de la Mar, izvanredan je prizor za one koji dolaze s mora.

Uđi u katedralu i shvatit ćeš zašto je mnogi zovu „katedrala svjetla“. U La Seuu postoji 61 vitraž, a poseban je centralni prozor u obliku ruže, koji obasjava jutarnje sunce preplavljujući prostor snopovima obojenog svjetla. Vitki stupovi koji podupiru krov neki su od najtanjih nosivih stupova na svijetu.

 

2. Dvorac Bellver

planinarenje izlet putovanje vikend druzenje upoznavanje godisnji odmor hiking treking veseli izleti barcelona malaga sevilla tenerife spanjolska gibraltar majorka daleka egzoticna 21

Dvorac Bellver nalazi se oko tri kilometra od središta grada Palme. Smješten je na brdu s kojeg se pruža lijepi pogled na grad, uvalu i veći dio jugozapadne Majorke.

Izgrađen početkom 14. stoljeća po nalogu kralja Majorke Jaumea II. Dvorac je zamišljen kao kraljevska rezidencija i sva tri kralja Majorke boravila su tamo kratko vrijeme: Jaume II, Sanç I i Jaume III. Krajem 14. stoljeća Joan I. od Aragona i njegova supruga Violant iz Bara živjeli su tamo četiri mjeseca sa svojim dvorom bježeći od kuge u kontinentalnoj Španjolskoj.

Nakon pada Kraljevine Majorke 1343. godine, dvorac Bellver je u nekoliko navrata korišten kao zatvor. Zadnje razdoblje kada se koristio kao zatvor bilo je za vrijeme i nakon Španjolskog građanskog rata, kada je unutra bilo zatvoreno oko 800 republikanskih zatvorenika.

Početkom 19. stoljeća dvorac je privremeno korišten kao kovnica novca.

U novije vrijeme Vlada je zgradu i okolnu šumu dala gradu koji ju je prenamijenio u povijesni muzej. Danas se tamo organiziraju razne kulturne i zabavne aktivnosti.

 

3. Kanjon Torrent de Pareis

planinarenje izlet putovanje vikend druzenje upoznavanje godisnji odmor hiking treking veseli izleti barcelona malaga sevilla tenerife spanjolska gibraltar majorka daleka egzoticna 15 

Ako voliš hodati i planinariti posjet kanjonu Torrent de Pareis treba biti na vrhu tvojeg popisa stvari koje trebaš posjetiti na Majorci. Kanjon je dio parka prirode, a nalazi se na sjevernoj strani otoka u okruženju planinskog lanca Serra de Tramuntana.

Najbolje ga je proći u cijelosti, počevši od mjesta Lluc. Staza koja vodi do suhog korita strma je i zavojita. Mjesto Lluc je poznato planinarsko polazište za nekoliko smjerova, a najpoznatija staza je ona prema najvišem vrhu otoka. Prva polovina puta uistinu je zanimljiva, jer ulaziš sve dublje u kanjon koji je visok oko 200 metara, a na najužem dijelu širok je samo nekoliko metara. Teren je zahtjevan i stjenovit, pa je potrebna i upotreba ruku da bi svladao stazu.

Kako se staza približava moru, tako postaje pitomija. Naime, tlo je posuto šljunkom pa je znatno lakše hodati. Međutim, ovdje igra postaje uzbudljiva i nepredvidiva, jer zbog okolnih pritoka postoji mogućnost da završnim dijelom kanjona teče potok. To znači da ćeš možda na nekim dijelovima trebati gaziti kroz vodu.

 

4. Provozaj se staromodnim drvenim vlakom do glavnog grada

planinarenje izlet putovanje vikend druzenje upoznavanje godisnji odmor hiking treking veseli izleti majorka spanjolska daleka egzoticna putovanja 27 

Ako voliš vlakove, sigurno će ti se svidjeti vožnja staromodnim vlakom od mjesta Soller do glavnog grada Palma de Majorka.

Vlak prolazi krševitim planinski lancem Serra se Tramuntana od 1912. godine. Nekada je to bilo glavno prijevozno sredstvo koje je spajalo jugozapadnu i sjevernu obalu, a danas je vlak turistička atrakcija.

Sjedni u drvenu kočiju na drvenu klupu i vrati se u prošlost. Vožnja vlakom u jednom smjeru traje oko jedan sat. Prolazeći brojne tunele i mostove, vrijeme će brzo proći dok ćeš promatrati prekrasan slikovit krajolik.

 

5. Popni se na najviši vrh otoka, Puig de Massanella

planinarenje izlet putovanje vikend druzenje upoznavanje godisnji odmor hiking treking veseli izleti majorka spanjolska daleka egzoticna putovanja 28 

Najviši vrh Majorke je ustvari Puig Major s visinom od 1436 metara, ali kako se tamo nalazi vojni objekt-radar, zabranjen je pristup civilima pa je za najviši vrh određen susjedni, drugi najviši vrh Majorke Puig de Massanella, 1364 metara.

S vrha otoka za lijepog dana, u oko će ti stati svi balearski otoci.

Oba vrha nalaze se u zagrljaju planinskog lanca Serra de Tramuntana, smještenog na sjevernoj strani otoka, koji u svojoj unutrašnjosti skriva dva lijepa jezera Cuber i Gorg Blau. Pored jezera tu su i brojni kanjoni za istraživanje, od kojih svakako treba istaknuti kanjon Torrent de Pareis.

Planina Serra de Tramuntana raspolaže s više od 40 vrhova iznad 1000 metara nadmorske visine. Dakle, pravi raj za planinare. Ako si odlučio posjetiti najviši vrh, računaj s najmanje 15 kilometara pješačenja, znači cjelodnevna avantura.

 

6. Posjeti svjetionik Capdepera na krajnjem istoku otoka

planinarenje izlet putovanje vikend druzenje upoznavanje godisnji odmor hiking treking veseli izleti barcelona malaga sevilla tenerife spanjolska gibraltar majorka daleka egzoticna 19 

Kreni obalom od lučkog grada Cala Ratjada na istočnoj obali Majorke. Prođi plažom, borovom šumom i za 30 minuta lagane šetnje doći ćeš do svjetionika Capdepera. Na svjetioniku smještenom visoko na stjenovitim liticama, pogled na more jednostavno zapanjuje.

Pogledaj u smjeru istoka i na 40 km udaljenosti vidjet ćeš susjedni otok Menorka. Lijepo označene staze vode te oko vrha litice da vidiš svjetionik iz različitih kutova.

 

7. Obavezno kušaj vina Majorke

planinarenje izlet putovanje vikend druzenje upoznavanje godisnji odmor hiking treking veseli izleti majorka spanjolska daleka egzoticna putovanja 26

Naravno, s obzirom na povoljnu klimu Majorka proizvodi sjajna vina. Ovaj otok je dom za više od 70 vinograda a veći dio njih se nalazi u regiji Binissalem. Ako se veseliš isprobati neka od najboljih vina Majorke, preporučujem ti da kreneš vinskom rutom koja prolazi kroz gradove: Santa María del Camí, Consell, Binissalem, Sencelles i Santa Eugenia.

Najstarija vinarija na otoku je obiteljska vinarija Bodega Ribas osnovana 1711. i nalazi se u selu Consell. Ako ljubiš vino, kreni na povijesni obilazak vinarije, zatim sjedni u dvorište i kušaj nekolicinu uz tapas.

 

8. Posjeti najsjeverniju točku otoka, Cap de Formentor

planinarenje izlet putovanje vikend druzenje upoznavanje godisnji odmor hiking treking veseli izleti barcelona malaga sevilla tenerife spanjolska gibraltar majorka daleka egzoticna 24

Cap de Formentor nalazi se na najsjevernijoj točki Majorke i ovaj dio obale uistinu je dramatičan. Zamisli kako se vrhovi vapnenačkih stijena uzdižu okomito iznad mora, a valovi svom silinom zapljuskuju stijene. Svjetionik na vrhu klisure nalazi se na gotovo 400 metara nadmorske visine, a pogled odavde daje ti osjećaj da postojiš samo ti, nebo i more.

Sjedni na terasu kod svjetionika, naruči piće i gledaj kako se sunce spušta u more.

Do Cap de Formentora možeš doći vožnjom zavojitom cestom 17 kilometara od grada Pollenca.
Tražio sam planinarsku stazu do tamo, međutim teren je izrazito krševit i nema parkirališta da prikratim toliku udaljenost. Postoji nekakav pješački put, ali često prelazi i slijedi zavojitu cestu koja nije ugodna za pješake jer je uska i jako zavojita. Sjedni u auto „and hit the road“.

 

9. Probaj vožnju „zmijskom“ cestom od mjesta Sa Calobra do jezera Gorge Blau

planinarenje izlet putovanje vikend druzenje upoznavanje godisnji odmor hiking treking veseli izleti barcelona malaga sevilla tenerife spanjolska gibraltar majorka daleka egzoticna 18 

Antonio Parietti, talijanski inženjer koji je izgradio cestu do Cap de Formentor, također je izgradio "zmijsku" cestu koja spaja planinsko jezero i obalni gradić. Budući da je planinska padina izrazito strma, cesta je morala biti projektirana s puno zavoja stvarajući pritom uzorak zmije.

Kreni s plaže iz grada Sa Calobra koji se nalazi u podnožju Puig Majora (najvišeg vrha na otoku) i uživaj u zavojitoj vožnji do parkirališta na jezeru Gorge Blau. Na putu od 17 kilometara savladat ćeš visinsku razliku od 700 metara.

Za vrijeme vožnje pružaju se odlični vidikovci, ali budi oprezan jer pravo uzbuđenje počinje kada ti ususret dolazi auto. Cesta je jako uska za mimoilaženje s tek nekoliko ograda i bez crte po sredini.

Najpoznatiji zavoj je Nus de Sa Corbata (čvor kravate), gdje cesta prolazi ispod sebe u zavoju od 360 stupnjeva. Huh!

 

10. Posjeti usamljenu plažu Amarador u parku prirode Mondrago

planinarenje izlet putovanje vikend druzenje upoznavanje godisnji odmor hiking treking veseli izleti barcelona malaga sevilla tenerife spanjolska gibraltar majorka daleka egzoticna 11

Obiđi jednu od najljepših plaža Majorke Armador. Nalazi se na južnoj strani otoka u parku prirode Mondrago. Plaža je mala, u početku plitka i ima sve što ti treba za opuštanje: bijeli pijesak, kristalno čisto plavozeleno more i bar na plaži.

U okruženju su brojne staze za istraživanje kroz gustu borovu šumu. Ovdje nema buke i vodenih sportova. Kada ogladniš tu su dva restorana koja nude osnovna jela Majorke. Naruči tapas, sangriju i uživaj u miru i ljepoti.

 

 

Vlado Matijević

Planinarski vodič

 

Putovanjem stvaramo dobra sjećanja, a sjećanje je nešto najvrijednije što čovjek može posjedovati. Zato putujmo, i stvarajmo dobra sjećanja :)

https://veseli-izleti.com/

Newsletter

newsletter vrzenica

Ako želiš istražiti ljepote Jadranske obale, otoke, planine, skrivene izvore, a imaš samo jedan ili dva dana i ne želitš zalutati, potreban vam je vodič. Tu sam da vas povedem u avanturu :) Odlično poznajem prekrasne zakutke Lijepe naše, kroz koje ću te povesti na mjesta gdje zastaje dah.

Pročitaj više...

Slobodno me nazovi

vlado matijevic

Imaš neko pitanje? Slobodno me nazovi. Rado ću ti odgovoriti.

Zanima te neki izlet, a nisi sigurna/siguran imaš li dovoljno kondicije? Što ponijeti?

Slobodno me nazovi ili piši, biti će mi drago da ti mogu pomoći :)

Mob: + 385 95 913 6753
Ponedjeljak - petak od 09-19 sati.

Pročitaj više...

Vlado je pronašao način da živi od hobija kojeg voli

 Kalendar događanja

Listopad   2023
M T W T F S S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31