Veseli izleti - Gibraltar. 12 znamenitosti koje trebate vidjeti
Petak, 23 Listopad 2020 11:12

Gibraltar. 12 znamenitosti koje trebate vidjeti

Piše:
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Gibraltar je britanski prekomorski teritorij od 1713. godine, a poznat je i kao "ključ Mediterana".


Smješten u blizini južnog vrha Iberijskog poluotoka s pogledom na jedan od najprometnijih svjetskih brodskih puteva. "Gibraltarska stijena", kako je još poznata, izvire iz mora na istočnoj strani zaljeva Algeciras i povezana je sa Španjolskim kopnom uskom prevlakom.

Sam grad Gibraltar leži na zapadnoj strani Stijene. S obzirom na blizinu Španjolske, mogao bi se baciti kamen s jedne strane na drugu. Gibraltar je općenito lako dostupan autobusom ili čak pješice s kopna, a luka služi kao prometna stanica za kruzere. 

 

1. Europa Point

gibraltar europa point

Na najjužnijem dijelu Gibraltarskog poluotoka nalazi se Europa Point. Svakako valja obići svjetionik iz 19. stoljeća, staru kapelu Nuestra Señora de Europa (Svetište Gospe od Europe) i impresivnu džamiju Ibrahim-al-Ibrahim. Predmet velike obnove posljednjih godina, mjesto je gdje ćete pronaći impresivnu Hardingovu utvrdu, sagrađenu 1859. godine. Također ćete biti nagrađeni izvrsnim pogledom na gibraltarski zaljev i Afričku obalu.

 

2. Gibraltarski makaki majmuni

gibraltar makaki majmuni

Gibraltar je poznat po svojim makaki majmunima, porijeklom iz Maroka i jedinim divljim majmunima u Europi. Najbolje mjesto da ih vidite je dakako prirodni rezervat Gibraltar, na mjestu Upper Rock. Ovdje ćete pronaći poznati majmunski brlog, izvrsno mjesto gdje se možete približiti tim fascinantnim bićima. No, pazite se, koliko god su ti majmuni slatki, oni su ipak divlji i grizu. Također, s vremena na vrijeme uđu u grad, pa pripazite na svoje stvari, jer rado ukradu torbicu ako ste je nespretno ostavili nečuvanu :) Hranjenje majmuna je strogo zabranjeno.

Sjajan način da vidite majmune, kao i glavne turističke atrakcije kolonije, jest pridružiti se organiziranom izletu „Gibraltarska tura po stijeni“. Polazeći iz središta grada, u pratnji profesionalnog turističkog vodiča, obići ćete stanište majmuna na poznatom području majmunskog brloga, kao i spektakularnu špilju sv. Mihovila, tunele koje je koristila britanska vojska tijekom Drugog svjetskog rata, kao i Europa Point.

 

3. Žičara

gibraltar zicara

Gibraltarski park prirode osim što pruža sjajne poglede, odlično je mjesto za vidjeti neke od milijuna ptica koje se ovdje zaustave tijekom migracije između Afrike i Europe. Obuhvaćajući više od 40 posto otoka, park uključuje mnoge najvažnije atrakcije Gibraltara, uključujući špilju Svetog Mihaela, kao i Forbesov kamenolom, gdje je 1848. godine pronađena jedna od prvih ženskih neandertalskih lubanja.

Uz jedinstvenu floru i faunu, rezervat ima brojne podsjetnike na vojnu važnost otoka, uključujući top od 100 tona na utvrdi Magdala, kao i informativne prikaze koji se odnose na povijest otoka u baštinskom centru na utvrdi princeze Caroline.

Do ovog područja najlakše možete doći žičarom. Zračni tramvaj izgrađen 1966. godine istovremeno prevozi grupe do 30 putnika na vrh stijene. Odavde možete pristupiti mnogim glavnim atrakcijama s ovog popisa, kao i uživati u odličnom kafiću s prekrasnim pogledom na Mediteran.

 

4. Najviša točka i utvrda O'Hara

gibraltar najvisi vrh

Najviša točka Gibraltara visoka je 425 metara i vrijedi je istražiti. Ovdje ćete pronaći topničku utvrdu O'Hara, sagrađenu 1890. godine koja je ubrzo dobila nadimak "O'Harina ludost", jer se u vojnom smislu pokazala beskorisnom. Danas je otvorena za javnost i svakako je vrijedi posjetiti da biste vidjeli kako je djelovala velika artiljerija.

Predahnite uz sjajan pogleda s vrha. Pristup najvišoj točki moguć je uz stepenice. To je strmo stubište koje vas doslovno vodi od mora do vrha otoka.

 

5. Promatranje delfina

gibraltar delfini

Ako ste zainteresirani za gledanje životinja izbliza, razmislite o uzbudljivom izletu na kojem možete promatrati delfine. Ova visoko ocijenjena tura nesumnjivo je jedna od najboljih stvari na Gibraltaru za obitelji, a prikladna je za djecu svih dobnih skupina. Traje otprilike 75 minuta, a ova morska pustolovina uključuje uzbudljivu vožnju posebno izrađenim brodom za promatranje, dizajniranim za krstarenje uz skupine od oko 200 delfina dok plivaju u Gibraltarskom tjesnacu.

To je prizor koji zaista oduzima dah, posebno s pozadinom koju pruža sama stijena, kao i s prekrasnim pogledom na Maroko i španjolsku obalu. Iako se izleti održavaju svakodnevno, rezervirajte mjesto unaprijed kako biste osigurali svoje sudjelovanje.

 

6. Špilja svetog Mihaela

gibraltar spilja

Posjet Gibraltaru ne bi bio potpun bez posjeta zadivljujućoj špilji sv. Mihaela. Najveća od oko 150 špilja na otoku, špilja sv. Mihovila prepuna je spektakularnih stalaktita i stalagmita. Prvi put se spominje u 45. godini poslije Krista, a poznato je da je bila dom neandertalcima prije više od 40 000 godina.

Najveće područje špilje, gornja dvorana, povezana je s pet prolaza s manjom dvoranom u kojoj ćete vidjeti spektakularne litice dužine od 12-45 metara. Niz manjih komora, od kojih neke dosežu dubinu od 70 metara, dostupne su kroz nekoliko uskih prolaza. Tijekom iskopavanja u Drugom svjetskom ratu otkrivena je Donja špilja, koja je sadržavala još mnogo komora podjednako oduzimajući dah, kao i malo podzemno jezero.

Za uistinu nezaboravno iskustvo, posjetite neki od kulturnih događaja u nevjerojatnoj katedralnoj špilji. To je prirodna podzemna koncertna dvorana u koju stane 400 ljudi za izvedbe glazbe, baleta, drame i kazališnih predstava. Dostupne su razne mogućnosti obilaska, a špilja se čak može koristiti i za održavanje vjenčanja.

 

7. Skywalk i viseći most Windsor

gibraltar most windsor

Skywalk je nova atrakcija dovršena 2018. godine. To je jedna od najboljih stvari koje trebate učiniti prilikom posjeta prirodnom rezervatu Gibraltar. Smješten na 340 metara iznad Sredozemlja, Skywalk je nevjerojatno iskustvo (osim ako se bojite visine) jer se litica obrušava ispod vaših nogu skroz do obale mora. Ako možete pobijediti strah od visine, svjedočit ćete zapanjujućim vidicima, jer možete uživati u pogledu u svim smjerovima.

Ovdje ćete također uživati u podjednako spektakularnom i također vrlo novom visećem mostu Windsor. Protežući se 70 metara iznad spektakularne klisure, pogledi na Gibraltarski tjesnac oduzimaju dah. Posjet navedenim mjestima posebno ćete pamti po zalasku sunca.

 

8. Srednjovjekovni dvorac Moorish

gibraltar dvorac moorish

Smješten visoko iznad starog grada Gibraltara i s pogledom na Casemates trg, srednjovjekovni dvorac impozantna je znamenitost. Izvorno sagrađen u 8. stoljeću, a obnovljen u 14. stoljeću. Velik dio dvorca s vremenom je uništen, iako dijelovi koji su ostali - uključujući visoki toranj i masivnu kapiju, upućuju na nekadašnja slavna vremena.

Kula uz dvorac najviša je takva islamska građevina koja je ostala na Iberijskom poluotoku.

 

9. Glavna ulica i trg Casemates

gibraltar glavna ulica

Smješten na sjevernom kraju glavne ulice, trg Casemates najveći je javni prostor u staroj gradskoj jezgri i popularno je okupljalište zbog brojnih restorana, kafića i trgovina. Tijekom gradnje u 19. stoljeću, pronađeni su ostaci Maorskih naselja iz 10. stoljeća.

Iako je stoljećima služio kao mjesto trgovine (a i pogubljenja), ovih dana na trgu ćete pronaći brojna kulturna događanja, uključujući koncerte na otvorenom i sve popularniju Calentitu - festival hrane.

Ostale znamenitosti uz glavnu ulicu uključuju rimokatoličku katedralu Svete Marije okrunjene (bivša džamija obnovljena u gotičkom stilu 1502. godine). Na Katedralnom trgu stoji anglikanska katedrala u maurskom stilu iz 1821. godine, dok se blizu južnog kraja glavne ulice nalazi Guvernerova rezidencija, izvorno franjevački samostan izgrađen 1531. godine.

Također vrijedi posjetiti i atraktivno ribarsko selo u Katalonskom zaljevu, smješteno na istočnoj obali, samo nekoliko minuta vožnje od središta grada.

 

10. Gibraltarski muzej

gibraltar muzej

S naglaskom na kulturnu i prirodnu povijest Gibraltara, uključujući gibraltarski tjesnac, gibraltarski muzej osnovan je 1930. godine i nalazi se u bivšoj rezidenciji glavnog topničkog časnika. Značajke ovog izvrsnog (iako malog) muzeja, su dobro očuvane mavarske kupke iz 14. stoljeća i ogroman model gibraltarske stijene kako je izgledala 1865. godine.

Druge galerije bave se geološkim porijeklom otoka od jurskog razdoblja do danas, zbirkom rijetkih rimskih sidra i izložbom koja detaljno opisuje veliku opsadu Gibraltara od 1779. do 1783. Dostupne su ture s vodičem.

 

11. Veliki opsadni tuneli

Jedna od najznačajnijih vojnih instalacija na Mediteranu, veliki opsadni tuneli Gibraltara, inženjersko su čudo. Urezani na sjevernoj strani stijene isključivo ručnim radom, ovaj su labirint tunela Britanci izgradili u samo šest tjedana kao obranu od udruženih snaga iz Francuske i Španjolske kada su pokušali povratiti Stijenu od Britanaca.

Od mnogih opsada koje je otok pretrpio tijekom stoljeća, najpoznatija je velika opsada koja je trajala od 1779. do 1783. godine. Zahvaljujući tunelima rezultirala je britanskom pobjedom u onome što bi, bez topova koji su ovdje bili postavljeni, nesumnjivo završilo porazom. U muzeju su izloženi neki od topova.

Dodatni tuneli prokopani su u Drugom svjetskom ratu, čime je ukupna dužina mreže tunela dosegla impresivnih 51 kilometar. Ulaz u opsadne tunele uključen je u cijeni ulaznice u rezervat prirode.

 

12. Gibraltarski botanički vrt

gibraltar botanicki vrt

Prekrasni botanički vrt Gibraltara, poznat i kao vrt La Alameda, izvrsno je mjesto za provesti vrijeme daleko od prometnih atrakcija na ostatku otoka. Smješten na kraju Glavne ulice ovaj je javni vrt s bujnom suptropskom vegetacijom izgrađen 1816.

Posjetitelji mogu obići i park zaštite prirode Alameda, mali zoološki vrt za smještaj životinja koje se ne mogu vratiti u divljinu, a koje su spasili carina ili policija. Tu se nalazi i kazalište na otvorenom u kojem se održavaju mnoga izvrsna kulturna i glazbena događanja.

 

 

 

 

Vlado Matijević

Planinarski vodič

 

Putovanjem stvaramo dobra sjećanja, a sjećanje je nešto najvrijednije što čovjek može posjedovati. Zato putujmo, i stvarajmo dobra sjećanja :)

https://veseli-izleti.com/

Newsletter

newsletter vrzenica

Ako želiš istražiti ljepote Jadranske obale, otoke, planine, skrivene izvore, a imaš samo jedan ili dva dana i ne želitš zalutati, potreban vam je vodič. Tu sam da vas povedem u avanturu :) Odlično poznajem prekrasne zakutke Lijepe naše, kroz koje ću te povesti na mjesta gdje zastaje dah.

Pročitaj više...

Slobodno me nazovi

vlado matijevic

Imaš neko pitanje? Slobodno me nazovi. Rado ću ti odgovoriti.

Zanima te neki izlet, a nisi sigurna/siguran imaš li dovoljno kondicije? Što ponijeti?

Slobodno me nazovi ili piši, biti će mi drago da ti mogu pomoći :)

Mob: + 385 95 913 6753
Ponedjeljak - petak od 09-19 sati.

Pročitaj više...

Vlado je pronašao način da živi od hobija kojeg voli

 Kalendar događanja

Rujan   2023
M T W T F S S
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30