Veseli izleti - Održavanje planinarskih cipela
Ponedjeljak, 20 Siječanj 2020 11:04

Održavanje planinarskih cipela

Piše:
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Nove planinarske cipele su odlične, ali s vremenom stare i zahtjevaju njegu

 

Održavanje planinarskih cipela

 

Njega planinarske obuće ima tri osnovna cilja:

 

1. Osigurati odgovarajuću vodoodbojnost koja se s vremenom izgubi i treba ju obnoviti.

2. Održati propusnost zraka. Time se uklanja višak vlage u cipeli zbog znojenja nogu.

3. Održati oblik i izgled, budući da je veći dio cipele izrađen od prirodne kože, kojoj je potrebno obnoviti sadržaj masnoće.

 

odrzavanje gojzerica 01

 

Postupci održavanja i njege obuće:

 

1. Izvadimo vezice i uloške da se osuše i prozrače.

2. Odstranimo vanjsku nečistoću, toplom vodom s četkom. Blato iz potplata očistimo drvenom letvicom i uklonimo kamenčiće koji su se zaglavili u čepovima potplata. Nakon toga upotrijebimo spužvu za fino pranje.

3. Čišćenje unutrašnjosti, moguće je samo s vlažnom krpom ili mekanom četkom da se unutrašnjost ne ošteti.

4. Pri sušenju obuća se ne smije izložiti izravnoj sunčevoj svjetlosti ili grijaćim tijelima. Naime, mokra koža je jako osjetljiva na toplinu i kada je izložimo jakom izvoru topline, ona izgori. Postane tvrda i krhka, pa u konačnici ispuca i brzo propada.

5. Obuću koja ima vlažnu unutrašnjost, ispunimo s novinskim papirom koji nakon sušenja izvadimo.

6. Najpogodnije vrijeme za impregnaciju s bezbojnim sprejem ili kremom je prije nego se obuća potpuno osuši, budući da tada ima bolje otvorene pore. Preporučuje se da se u kožne dijelove najprije dobro utrlja krema s četkom i nakon toga se u tankom sloju na vanjsku stranu cipele nanese sprej.

7. Kožu treba redovito održavati s bezbojnim sprejem i kremom za zaštitu kožnih dijelova. Zaštitu je potrebno obnavljati svaki put nakon nošenja po mokrom, odnosno nakon sušenja i nakon svakog čišćenja obuće.

 

odrzavanje gojzerica 02


Impregnacija obuće

 

Gotovo svako sredstvo za impregnaciju namijenjeno koži, je prikladno za planinarske cipele. Kako sprejevi, tako i razne kreme, masti i druga maziva. Ali potrebno je znati sljedeće:

Pored toga da se impregnacijska sredstva nanose na vanjsku površinu cipele, ona prodiru i u unutrašnjost. Tako u kožu unosimo dodatnu masnoću, koja sprječavaju prodor vode.

Potplat na gojzericama, spoj kože i potplata, ostvaruje se posebnim tehnološkim postupkom, pri kojem se materijal potplata brizga na kožu i prodire u nju.

Ako pretjeranim nanošenjem sredstava zaštite, nanesemo previše masnoće u kožu na mjestu spoja, promijenit će se značajke kože i doći će do otpuštanja tog važnog spoja. U konačnici to može dovesti do otpadanja potplata. Kako bi se to izbjeglo, potrebno je nanositi manje zaštitnih sredstava u području tog spoja. Impregnacijski sprej je bolje rješenje za ta mjesta.

Kožu održavajte mekanom, čistom, i ne upotrebljavajte previše različitih krema ili sprejeva. Impregnacijski sprej nanosite višekratno u pojedinačnim tankim slojevima, jer tankoća jednog sloja pruža manju zaštitu kože. Želim spomenuti da će krema nešto potamniti boju kože, ali to je u redu, važno je da je koža “nahranjena”.

 

 

 

Vlado Matijević

Planinarski vodič

 

Putovanjem stvaramo dobra sjećanja, a sjećanje je nešto najvrijednije što čovjek može posjedovati. Zato putujmo, i stvarajmo dobra sjećanja :)

https://veseli-izleti.com/

Newsletter

newsletter vrzenica

Ako želiš istražiti ljepote Jadranske obale, otoke, planine, skrivene izvore, a imaš samo jedan ili dva dana i ne želitš zalutati, potreban vam je vodič. Tu sam da vas povedem u avanturu :) Odlično poznajem prekrasne zakutke Lijepe naše, kroz koje ću te povesti na mjesta gdje zastaje dah.

Pročitaj više...

Slobodno me nazovi

vlado matijevic

Imaš neko pitanje? Slobodno me nazovi. Rado ću ti odgovoriti.

Zanima te neki izlet, a nisi sigurna/siguran imaš li dovoljno kondicije? Što ponijeti?

Slobodno me nazovi ili piši, biti će mi drago da ti mogu pomoći :)

Mob: + 385 95 913 6753
Ponedjeljak - petak od 09-19 sati.

Pročitaj više...

Vlado je pronašao način da živi od hobija kojeg voli

 Kalendar događanja

Listopad   2023
M T W T F S S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31