Veseli izleti - Kanjon rijeke Krupe
Subota, 02 Veljača 2019 19:04

Kanjon rijeke Krupe

Piše:
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Kanjon rijeke Krupe, uistinu je toliko lijep, da zaslužuje biti na razglednicama.

 

Raj za šetače, planinare i zaljubljenike u prirodu

U blizini Obrovca, na sat vremena vožnje od Zadra, nalazi se raj za šetače, planinare, i zaljubljenike u prirodu koji izgleda kao s najljepše razglednice. Podno južnih padina Velebita teče rijeka Zrmanja, u koju se ulijeva Krupa, bistra planinska rijeka koja se provlači kroz kanjon i povremeno jurne u slobodni pad čineći predstavu za sva osjetila. Srećom, još uvijek nije ucrtana na karti masovnog turizma.

Tirkizne, modre i tamnoplave nijanse uokvirene divljim zelenilom i oštrinom kamenjara predstavljaju osobit doživljaj koji se ne može opisati riječima. Krupa ima 19 slapova koji spadaju u najljepše u Hrvatskoj. Najpoznatiji je deveterac, koji je ime dobio po devet sedrenih kaskada koje završavaju slapom visokim 13 metara.

 

Kudin most

Na sredini toka rijeke, smjestio se Kudin most, koji je prema predaji, nastao iz ljubavi i svakako je jedinstvena građevina. Predaja kaže da je most izgradio zaljubljeni mladić Kude kako bi premostio rijeku koja ga je dijelila od njegove drage. Po njemu je most i dobio ime. Izgrađen je u suhozidu, na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Radišni i zaljubljeni majstor, je u 12 lukova izrađenih od sedrenih blokova i isto toliko kamenih stupova spojio obje obale Krupe.

Vratolom je naziv kojim je na topografskoj karti označena desna strana kanjona iznad samog ušća Krupe u Zrmanju. Teško da bi se ovo mjesto moglo obilježiti primjerenijim nazivom, jer on upravo najbolje dočarava visoku stijenu ispod koje se spajaju ove dvije rijeke. S vrha Vratoloma pružaju se prekrasni vidici na Babin grad i dalje na kanjon Krupe prema izvoru, te na dio kanjona Zrmanje uzvodno i nizvodno od ušća, sve do sela Ogari. Šire područje Vratoloma također pruža pogled na Visoki buk, najviši slap na Zrmanji i na Obli kuk, jajoliku stijenu koja poput kakvog obeliska viri iz korita Zrmanje.

I kako je nastala, iz jednog od najljepših krških izvora u Hrvatskoj, tako i nestaje, pod jednim od naših najljepših slapova – pod Visokim bukom. Po dužini svojeg toka ova tako malena rijeka, a tako velika po prirodnim znamenitostima i zadovoljstvu koje će pružiti svakom posjetitelju, Krupa u svojih 10-ak kilometara priča najljepšu priču o rijekama hrvatskog krša.

Kanjon rijeke Krupe je uistinu toliko lijep, da zaslužuje biti na razglednicama.

Vlado Matijević

Planinarski vodič

 

Putovanjem stvaramo dobra sjećanja, a sjećanje je nešto najvrijednije što čovjek može posjedovati. Zato putujmo, i stvarajmo dobra sjećanja :)

https://veseli-izleti.com/

Newsletter

newsletter vrzenica

Ako želiš istražiti ljepote Jadranske obale, otoke, planine, skrivene izvore, a imaš samo jedan ili dva dana i ne želitš zalutati, potreban vam je vodič. Tu sam da vas povedem u avanturu :) Odlično poznajem prekrasne zakutke Lijepe naše, kroz koje ću te povesti na mjesta gdje zastaje dah.

Pročitaj više...

Slobodno me nazovi

vlado matijevic

Imaš neko pitanje? Slobodno me nazovi. Rado ću ti odgovoriti.

Zanima te neki izlet, a nisi sigurna/siguran imaš li dovoljno kondicije? Što ponijeti?

Slobodno me nazovi ili piši, biti će mi drago da ti mogu pomoći :)

Mob: + 385 95 913 6753
Ponedjeljak - petak od 09-19 sati.

Pročitaj više...

Vlado je pronašao način da živi od hobija kojeg voli

 Kalendar događanja

Listopad   2023
M T W T F S S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31