Veseli izleti - Mediteranska hiking avantura na Malti
Subota, 02 Veljača 2019 17:22

Mediteranska hiking avantura na Malti

Piše:
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Istraživati Maltu možemo na razne načine, no najbolje je pješice, a idealno vrijeme za posjet je od listopada do travnja.

Malta ima iznimnu povijest staru 7000 godina. Svakako valja istaknuti najstarije megalitske građevine na svijetu, starije i od piramida. Feničani, Kartažani, Rimljani, Turci, Arapi, prolazili su ovuda i ostavljali trag u ovoj iznimnoj kulturi.

Malta je otok za četvrtinu manji od Krka. Kako nije vulkanskog porijekla, nije visok. Najviši vrh Malte, Ta Dmejrek ima neznatnu visinu od samo 253 m. Na tom zanimljivom otoku živi oko 400 000 ljudi, službeni jezik je malteški (govore i engleski), valuta je euro, a u Europskoj uniji su od 2004.

 

Bogata povijest

Malta ima iznimnu povijest koja datira još od kamenog doba.
Tijekom stoljeća zbog svog strateškog položaja, Maltom su vladale mnoge sile. Šareni brodići „luzzu“ koje i danas možemo vidjeti na Malti, nasljeđe su iz razdoblja Feničana. Zatim su uslijedili Kartažani, Rimljani, Turci, pa Arapi koji ostaju na otoku 300 godina, te rade snažan utjecaj na formiranje Malteškog jezika. U srednjem vijeku Malta postaje domom pripadnicima viteškog reda iz Jeruzalema, danas poznatijim kao malteški viteški red. Sljedeći osvajač bio je Napoleon, koji je na putu za Egipat Maltu priključio Francuskoj. Nakon kratke vladavine Francuza, Malta postaje britanskom kolonijom. 1964. Malta postaje neovisna, a 2004. Postaje članica Europske unije.

Malta je katolička zemlja, a kršćanstvo je donio apostol sveti Pavao, koji je na ovom otočju doživio brodolom.

Usprkos mnogim utjecajima, Maltežani su uspjeli zadržati svoje običaje, jezik i osebujan temperament.

 

Građevine starije od piramida

Zanimljivo je spomenuti, da se na Malti nalaze najstarije megalitske samostojeće građevine na svijetu. Nastale su u razdoblju od 3600 do 3000 godine prije nove ere, a to je više od 500 godine prije egipatskih piramida. Hramovi u Hagar Quimu i Mnaydri, najbolje su sačuvane građevine iz tog doba, te ih svakako vrijedi posjetiti. Građeni su od kamenih blokova, od kojih najveći teže i više od 20 tona.

Čudesan je vidik između blokova u zidu na usamljen otok Filflu koji izgleda kao velika odlomljena ploča, udaljena od obale 4-5 km. Filfla je danas zaštićeno gnjezdište ptica, pa je ljudima tamo pristup zabranjen.

Valetta Malta je glavni grad ovog prekrasnog malog otoka. Cijeli grad ima UNESCO-ov prestižan status svjetske kulturne baštine.

Centrom grada dominira katedrala svetog Ivana, koja je remek djelo barokne arhitekture i umjetnosti, a većina građevina u tom dijelu potječe iz 16. Stoljeća.

Svakako treba spomenuti da Malta ima oko 2000 km asfaltiranih cesta i upravo je zbog odlične povezanosti lagana i dostupna za istraživanje. Cijeli je otok nastanjen i prožet životom, kulturom, poviješću.

 

Najbolje je istraživati pješice

Istraživati Maltu možemo na razne načine, no najbolje je pješice od listopada do travnja, jer tada je temperatura umjerena. Idealno vrijeme za posjet Malti je od veljače do svibnja, zbog buđenja proljeća. Vremenski uvjeti su idealni, sve je u cvatu. U tom periodu možemo očekivati dnevne temperature u rasponu od 15-25 stupnjeva. Temperature od lipnja do kolovoza su od 35-40 stupnjeva.

 

Postoje 62 pješačke ture, od kojih su mnoge podijeljene na tematske. Obilazak tvrđava i tornjeva, crkvi i katedrala, plaža i litica, prapovijesni gradovi i arheološke lokacije, muzeji i galerije, sela i gastro…

 

U lokalnoj ponudi možemo probati paprikaš od zečetine, jedno od izvornih i najpoznatijih malteških jela.

Puno toga možemo raditi na Malti. Od istraživanja povijesti koja je stara tisućama godina, do noćnog života koji se uspoređuje s Ibizom.

 

Malta je sve popularnije odredište

Zgodno je spomenuti da se na zapadnoj obali nalaze visoke strme litice, koje se okomito strmoglavljuju u more. Prizor je sličan parku prirode Telašćica na Dugom otoku. Na visokim se liticama nalazi toranj djevice Marije, s kojeg se pruža nenadmašan pogled na pučinu. Taj je toranj poslužio kao scena za film Grof Monte Cristo. Sjećate li se scene kada je Grof Monte Cristo završio u zloglasnom zatvoru Chateau d’If? E, tamo ćemo ići. U zadnje vrijeme, Malta postaje popularna filmska destinacija. Zovu je mediteranskim mini Hollywood-om.

Prosječna temperatura u travnju je 20-25°C, sezona još nije počela sve je u cvatu, turista je malo i imamo cijelu Maltu za nas :)

 

 

Vlado Matijević

Planinarski vodič

 

Putovanjem stvaramo dobra sjećanja, a sjećanje je nešto najvrijednije što čovjek može posjedovati. Zato putujmo, i stvarajmo dobra sjećanja :)

https://veseli-izleti.com/

Newsletter

newsletter vrzenica

Ako želiš istražiti ljepote Jadranske obale, otoke, planine, skrivene izvore, a imaš samo jedan ili dva dana i ne želitš zalutati, potreban vam je vodič. Tu sam da vas povedem u avanturu :) Odlično poznajem prekrasne zakutke Lijepe naše, kroz koje ću te povesti na mjesta gdje zastaje dah.

Pročitaj više...

Slobodno me nazovi

vlado matijevic

Imaš neko pitanje? Slobodno me nazovi. Rado ću ti odgovoriti.

Zanima te neki izlet, a nisi sigurna/siguran imaš li dovoljno kondicije? Što ponijeti?

Slobodno me nazovi ili piši, biti će mi drago da ti mogu pomoći :)

Mob: + 385 95 913 6753
Ponedjeljak - petak od 09-19 sati.

Pročitaj više...

Vlado je pronašao način da živi od hobija kojeg voli

 Kalendar događanja

Listopad   2023
M T W T F S S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31